Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2012 16:02:30

Jánošík naruby

Jánošík naruby

Vystoupení ve Sněmovně k zákonu o DPH

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, ze Senátu se nám vrací zákon o dani z přidané hodnoty s pozměňovacími návrhy Senátu, který reaguje na neustálé zvyšování daně z přidané hodnoty a i na hrozbu, že by po 1. 1. 2013 mohla býti zavedena sazba jednotná, a to ve výši 17,5 %. Tento návrh, který nám předkládá Senát, je zachování současných sazeb daně z přidané hodnoty, tedy nezvyšování daně z přidané hodnoty. A je třeba říci, že sociální demokracie tento návrh Senátu také podporuje.

Je třeba se stále ptát - a myslím si, že by to měla i veřejnost neustále slyšet, že by to měli slyšet voliči, slyšet občané České republiky - kde jsou vlastně předvolební sliby o nezvyšování daní. Kde jsou sliby, na které dnešní vládní strany lákaly své voliče, sliby o nezvyšování daní? Vládní strana - Občanská demokratická strana a TOP 09 - jako by zapomněli na vlastní sliby o nezvyšování daní. A co bylo před volbami? Teď máme většinu, tak to prohlasujeme, tak to postupuje. Co je nám do slibů, co je nám do veřejného mínění. Ignorace a pohrdání občany. A teď nemluvím ani o té partičce LIDEM, která se chová jak korouhvička ve větru nebo kam vítr, tam plášť.

Vládní koalici jde zvyšováním DPH o jediné - zvýšit ceny základních životních potřeb našich občanů v prvé řadě zvyšováním cen potravin, léků, bydlení, tepla, sociálních služeb, dopravy - a tak bych mohl pokračovat dál. A takto získanými penězi, vydřenými především ze sociálně nejslabších obyvatel, ale i ostatních obyvatel, chce zalepit rozpočtové díry, které si nadělala a které také nadělá i třeba vznikem opt-outu, vyvedením prostředků do soukromých penzijních fondů v rámci své velice pochybné důchodové reformy.

Samozřejmě největší dopad zvyšování daně z přidané hodnoty je na důchodce, nízkopříjmové domácnosti, mladé rodiny s dětmi, zdravotně postižené občany. Řadu z nich tak neustálé zdražování základních životních potřeb vrhá do chudoby. To nejsou prázdná slova. To je skutečnost, o tom hovoří i statistiky.

Naše vláda také neváhá pošlapat své sliby o vzdělanostní společnosti, o podpoře dostupnosti vzdělání. Opravdu krásná ukázka podpory vzdělanosti národa. Já myslím, že by si toho veřejnost také měla všimnout. Pokračující zdražování knih, učebnic, skript, novin, časopisů, not - v civilizovaných zemích věc jistě nemožná. U studentů pak přibude možná i školné, které chce nyní vláda schovávat za tzv. zápisné - kamuflovat to tzv. zápisným, což je jedno a totéž, školné nebo zápisné.

To vše zřejmě proto, aby vzdělání zase bylo jen výsadou pro ty, kteří na to mají. Pro ty, kteří na to nemají, holt vzdělání bude těžko dosažitelné. Opravdu krásná ukázka podpory vzdělání a rovného přístupu ke vzdělání, dámy a pánové.

Pokračuje také narušování soudržnosti společnosti, narušování solidarity vyšších příjmových skupin s nízkopříjmovými skupinami obyvatel. Dokonce se to obrací na jakousi solidaritu chudých s bohatými, na jakéhosi Jánošíka naruby. To vše prohlubuje sociální rozdíly ve společnosti a zakládá i problémy ve společnosti. Zásadně to narušuje sociální smír ve společnosti. A lidé nejsou hloupí, nejsou hluší. Já myslím, že to lidé vidí a dávají to také jasně najevo. Najevo této asociální vládě.

Zcela samostatnou kapitolou je dopad zvyšování DPH na rozpočty krajů, měst a obcí. Je mezi vámi řada starostů obcí nebo členů rady nebo členů zastupitelstev. Já myslím, že si všichni uvědomujete, na kolik mají dnes obce prostředky na svůj rozvoj, na kolik mají kraje prostředky na opravu silnic, na opravu svého majetku.Oni dostávají daňové příjmy; příjmy, které vybere stát, a tyto příjmy jsou závislé hodně nebo vysloveně na ekonomické politice tohoto státu, na politice, která je prachbídná!

Zvyšování DPH má negativní vliv i na podnikatelskou sféru. Neustálé změny v sazbách DPH samozřejmě vytvářejí chaos a vytvářejí nejistotu u podnikatelské sféry a přinášejí podnikatelské sféře i nemalé finanční náklady. Ona taková změna softwaru není, přátelé, levná záležitost! Je to poměrně nákladná věc, a jestliže dnes neví podnikatelé, jaké sazby DPH vůbec budou, tak to je prostě - nechci doříci to slovo.

Vlivem nárůstu cen pro konečného spotřebitelé také samozřejmě dochází k omezení spotřeby. O tom už jsme tady mluvili několikrát, že neplatí: čím vyšší DPH, tím vyšší výběr daně. To v žádném případě neplatí! Já myslím, že i ten, kdo nemá ekonomické vědomosti, si to už dostatečně uvědomuje. Samozřejmě dochází ke zpomalení růstu HDP, neli k propadu HDP. V současné době je HDP v propadu 1,5 %, jestli jsem dobře zaregistroval statistiky, a to samozřejmě má veškeré negativní důsledky na ekonomiku tohoto státu. A to je, přátelé, správná hospodářská politika? Já myslím, že určitě ne!

Dámy a pánové, mohl bych o tomto mluvit ještě, nechci zdržovat, ale sociální demokracie podporuje návrh Senátu, podporuje návrh, se kterým Senát přišel do Sněmovny, byť v rámci této technické novely, protože jeho hlavním smyslem, smyslem pozměňovacích návrhů je zabránit zvyšování daně z přidané hodnoty a ve finále zabránit dalšímu zdražování. Proto také senátní verzi sociální demokracie podpoří. Já vám děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama