Jan Fischer

1. místopředseda Rusnokovy vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.12.2012 14:52:35

Horký solární brambor

Horký solární brambor

Fotovoltaika je pořádný průšvih. Doslova stamiliardový.

Ty peníze z kapes nás všech vytáhne nepromyšlená podpora solárního byznysu. Nebo naopak dobře promyšlená? Samozřejmě se hledá viník, který je za to vše odpovědný. Přičemž řadě politiků se hodí svalit vinu na úřednickou vládu, která horký solární brambor podědila po svých politických předchůdkyních.

Jsem kdykoli ochoten se zodpovídat za kroky, které jsem učinil jako premiér. Fotovoltaiku nevyjímaje. Ale nehodlám hrát roli obětního beránka, aby skuteční viníci mohli zůstat v klidu. Je absurdní, když je právě moje vláda obviňována z nečinnosti. Zákon o podpoře solární energie byl přijat v roce 2005. Přičemž už tehdy byl kritizován jako špatný. Existuje vážné podezření, že šlo o záměr a neskutečně vysoká míra dotace byla výsledkem lobbistických tlaků. Svědčí o tom i fakt, že podpora se nesnížila ani ve chvíli, kdy skokově klesla cena fotovoltaických panelů a solární byznys se stal ještě lukrativnějším. To jsme stále měli politickou vládu. A není tajemstvím, že solárníci nabízeli politickým stranám desítky sponzorských milionů...

 Můj kabinet přišel na scénu teprve ve chvíli startujícího solárního boomu. Bylo třeba konat. A my jsme konali. Udělali jsme to, co neudělala žádná vláda před námi a v listopadu 2009 navrhli změnu příslušného zákona, která konečně umožnila snížit výkupní ceny elektřiny ze slunečních elektráren. I tato norma však byla přijata se zpožděním. Hlavně kvůli tomu, že některé strany se odmítly vládní předlohou zabývat. Do Sněmovny jsme vládou schválený návrh poslali 18. listopadu, poslanci jej definitivně schválili až 17. března 2010.

 Opravdu nevím, proč bych za toto nezodpovědné jednání stran měl nést odpovědnost. Nedisponoval jsem ani jedním poslancem. Těmi disponovali ti, na které se obraceli solární podnikatelé s nabídkami na sponzoring volebních kampaní. Mohu se tak jen trpce usmát nad výtkou, že jsem málo tlačil na poslance, aby zákon přijali dřív. Neudělali to za celé dlouhé roky před tím. Kdo a jak na politiky v té době asi tlačil, ať si každý odpoví sám.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama