Mgr. Ondřej Mirovský, M.EM

Měníme klima v české politice!
  • SZ
  • Praha 7
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.01.2013 10:30:41

Stížnost MČ Prahy 7 ke konání místního referenda je podrazem na zastupitele

Stížnost MČ Prahy 7 ke konání místního referenda je podrazem na zastupitele

Otevřený dopis Strany zelených Prahy 7 Ústavnímu soudu ČR ve věci podané stížnosti Zastupitelstva městské části Praha 7 ve věci konání místního referenda

Vážené ústavní soudkyně, vážení ústavní soudci,

     obracíme se na vás z pozice členů Zastupitelstva MČ Prahy 7 k doplnění důležitých informací o procesu přijímání usnesení (č. 0169/12) na jednání Zastupitelstva MČ Prahy 7 ve dnech 3. - 4. 12. 2012, které posléze vedlo k podání příslušné stížnosti 28. 12 2012.

V rámci informačního bodu na jednání Zastupitelstva MČ Praha 7 o vyhlášeném referendu Nejvyšším správním soudem se diskutovaly dva body - nejasnost v rozsudku NSS č. j. Ars 2/2012-29 k vyhlášení referenda na dva dny, zatímco zákon o referendu hovoří pouze o jednodenních referendech, a bude-li se referendum konat, pokud se odloží termín prezidentských voleb. K diskusi došlo za zavřenými dveřmi, veřejného jednání bylo přerušeno - pan starosta využil nestandardního postupu, kdy zastupitele svolal do jiné místnosti (bez přítomnosti občanů) a nasadil „státnickou“ rétoriku, že v zájmu všech ostatních obcí v České republice musí MČ Praha 7 podat tuto stížnost a vyjasnit výše uvedené nejasnosti.

Výstupem z jednání bylo zadání právnímu odboru k vypracovávání nového materiálu, který umožní Radě MČ zpracovat text stížnosti – tedy se do určité míry jednalo o „bianko šek“ pro Radu k přípravě textu. Text měl vycházet z jasného zadání dotazu ke dvěma výše uvedeným bodům. Bohužel v rámci projednávání bodu v cca 1:00 v noci 4. 12. si nikdo nepovšimnul, že je do textu usnesení vloženo slovo „zejména“, které umožnilo stížnost rozšířit i o část, ve které jsou rozporovány otázky vyhlášeného referenda.

 Aktuálně podanou stížnost MČ Prahy 7 proto považujeme za nelegitimní z těchto dvou důvodů:

  • stížnost není stížností Zastupitelstva MČ Prahy 7, ale jen stížností starosty Marka Ječménka, neboť Zastupitelstvo ani Rada MČ Prahy 7 o vlastním textu podané stížnosti nejednalo ani nehlasovalo
  • členové Zastupitelstva byli v rámci jednání Zastupitelstva pravděpodobně záměrně uvedeni v omyl tím, že do předmětného usnesení bylo vloženo slovo „zejména“, které umožnilo starostovi MČ rozšířit podání stížnosti o část, ve které jsou rozporovány otázky vyhlášeného referenda.

Vážené ústavní soudkyně, vážení ústavní soudci, žádáme vás proto o přihlédnutí k těmto
informacím, které je možno si ověřit u dalších členů Zastupitelstva MČ Prahy 7.

Jsme vám plně k dispozici pro vaše případné dotazy        

s pozdravem

Ondřej Mirovský, Silvie Kratochvílová a Olga Sommerová

členové Zastupitelstva MČ Prahy 7

Nábř. Kpt. Jaroše 1000, Praha 7, 17000

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama