Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.01.2013 17:35:19

Deficit a Kalouskova sebechvála

Deficit a Kalouskova sebechvála

I pochlubil se nejlepší evropský ministr financí Kalousek, jak se mu podařilo ušetřit čtyři miliardy a snížit deficit státního rozpočtu za rok 2012.

Nebude plánovaných 105 miliard, ale pouhopouhých 101 miliard. „Dodrželi jsme finanční strategii,“ pochlubil se strážce státní pokladny. No, je třeba se ale ptát: existuje vůbec nějaká smysluplná finanční strategie této vlády? Zřejmě jedinou finanční strategií této vlády je pasívně se přizpůsobit příjmům, seškrtat výdaje kde se dá, a to za každou cenu a dosáhnout stanoveného deficitu státního rozpočtu. To je ten jediný, vysněný cíl.

Že se státní kasu dlouhodobě nedaří podle představ naplňovat je notoricky známo a jen v roce 2012 se příjmy státního rozpočtu oproti optimistickému předpokladu propadly o 43 miliard korun. Kalousek je vůbec „mistrem“ v predikci hospodářského růstu a tím i v  nadhodnocování očekávaných příjmů. Realita je pak vždy zcela jiná. A to potom přicházejí na řadu opět škrty, škrty a škrty. Jen dosáhnout stanoveného deficitu. Systém od zdi ke zdi. Bez ohledu na to, že se tím podlamuje ekonomika země a obětuje hospodářský růst.  Jako jediná země v regionu tak zažíváme hospodářský pokles, všechny okolní země vykazují hospodářský růst.

Jistě, je chvályhodné snížit deficit o celé čtyři miliardy korun, kdyby tak bylo dosaženo především zvýšením příjmů státního rozpočtu tj. výběrem daní a ne jen prostými a nesystémovými rozpočtovými škrty. Škrty, které ohrožují fungování veřejného sektoru. Škrty, které rozvracejí sociální stát. Škrty, které na svých bedrech a ve svých peněženkách stále více pociťuje většina našich obyvatel. Pan ministr v jednom rozhovoru hodnotil životní úroveň v ČR: „Já žiju na venkově a myslím, že nikdo na tom není špatně, že si všichni žijeme jak prasata v žitě.“ Inu, zřejmě v duchu - podle sebe soudím tebe. Vůbec pan ministr žije asi v jiné zemi, možná i na jiné planetě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama