Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.01.2013 10:57:04

Evropa má své starosti a naší amnestií se příliš nezabývá

Evropa má své starosti a naší amnestií se příliš nezabývá

V těchto dnech, kdy se koná první letošní Plenární zasedání Evropského parlamentu, je mi kladena otázka, jestli se novoroční prezidentská amnestie nějak projeví v pohledu evropských států na naši zemi.

Musím říct, že ze všech informací, které mám, se určitě neprojeví. Ani v Bruselu, ani ve Štrasburku, kde právě jednáme, toto téma nikdo nikde nezmínil, a to ani v kuloárech.

Evropa má svoje problémy a aktuální témata, ať už je to bankovní unie, regulace ratingových agentur nebo vyjednávání o budoucím rozpočtu. Předmětem diskusí na evropské úrovni je také do značné míry neúspěšná vojenská intervence Francouzů v Mali či politická krize ve Slovinsku. Pro řadu států se navíc nejedná o nic neobvyklého, protože amnestie je standardní součástí některých demokratických právních pořádků a uděluje se pravidelně, například před Vánoci nebo při zvolení hlavy státu.
 
Ze zahraničních novin, které jsem měl možnost číst či jimi listovat, vím, že mezinárodní média přinesla skromné informace o naší prezidentské amnestii. Většinou média popsala základní fakta a upozornila na protesty a spory, které u Čechů amnestie vyvolala. Slovenská média pak srovnávala zejména rozsah naší amnestie s amnestiemi prezidenta Gašparoviče. Ten totiž napodobil Klause a v omezenějším rozsahu amnestie také udělil.
 
V amerických konzervativních médiích jsem také zaregistroval zajímavé srovnání, že ve Spojených státech je více než třikrát více vězňů v přepočtu na obyvatele. Zaujal mě přitom jeden článek, podle kterého by si američtí úředníci Obamovy administrativy měli vzít z kroku prezidenta Václava Klause příklad, a to i proto, že téměř polovina amerických federálních vězňů sedí za drogové přestupky, u kterých nejsou poškození. Obama je totiž často kritizován za to, že dosud udělil pouze jedno zmírnění trestu.

Ing. Oldřich Vlasák
 místopředseda EP
 zastupitel statutárního města
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama