Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2013 0:25:39

Zvyšování finanční gramotnosti obyvatel je nutností

Zvyšování finanční gramotnosti obyvatel je nutností

Na konci loňského roku schválil Parlament novelu zákona o spotřebitelském úvěru. Úprava tohoto zákona by měla zaručit větší ochranu spotřebitele. Pořád bude ale nejlepší ochranou spotřebitele jeho finanční gramotnost.

  800x600 Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

800x600 Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4          Na konci loňského roku schválil Parlament novelu zákona o spotřebitelském úvěru. Úprava tohoto zákona by měla zaručit větší ochranu spotřebitele před podvodnými praktikami některých úvěrových společností. Například k zajištění úvěru už se nebudou moci používat směnky nebo šeky, poskytovatel úvěru si musí prověřit schopnost spotřebitele splácet úvěr, skončí předražené telefonní linky pro sjednávání úvěrů, dlužník může do 14 dnů od smlouvy odstoupit a ve smlouvě o úvěru musí být na tuto možnost výslovně upozorněn. To je určitě dobrý a potřebný krok. Pořád bude ale nejlepší ochranou spotřebitele jeho finanční gramotnost a tedy i schopnost a ochota přečíst si před podepsáním pozorně smlouvu a zodpovědně se rozhodnout.

       Finanční gramotnost řady naši občanů, tedy znalost a dovednost jak nakládat s vlastními financemi, je obecně zoufale nedostatečná. Přes varování a články v médiích raketově stoupá zadluženost domácností včetně seniorů. Zadluženost domácností činí v současné době 1,2 bilionu korun a v přepočtu na jednoho obyvatele činila v loňském roce 106 tisíc korun. Tomu také bohužel odpovídá stále více exekucí na dlužníky.  Jen loni bylo soudy nařízeno bezmála 936.000 exekucí! Bylo také uvaleno téměř 70 000 exekucí na důchody, což je dvojnásobek v porovnání s rokem 2006! Senioři se často stávají oběťmi manipulace na různých  předváděcích akcích, stávají se oběťmi agresivních podomních prodejců. Nezřídka se také zadluží, aby pomohli svým dětem.

      Provádět osvětu mezi seniory ale i v ostatní populaci je tedy namístě a měla by tomu být věnována stálá pozornost. Ze strany státu, prostřednictvím médií či prostřednictvím neziskových organizací. Především je ale  nutností  zavést výuku finanční gramotnosti již  na školách, a to od těch základních.  Někdo možná namítne, že tyto věci se děti měly a mají naučit především v rodinách, ale kde se to měli naučit ti rodiče? Z poklidných vod socialismu, kdy znali tak maximálně novomanželskou půjčku, byli vrženi do dravých vod tržního prostředí a „výhodných nabídek“. Bohužel, často ani ti poučení rodiče nepovažují za důležité své finanční vědomosti, jak nakládat s penězi, dětem předat.

      Naštěstí se ve školství přeci jenom začíná blýskat na lepší časy. Do rámcového vzdělávacího programu základních škol byla od září 2013 finanční gramotnost konečně povinně začleněna. To, že se nyní začíná velmi vážně a seriózně prosazením výuky finanční gramotnosti do škol zabývat i ministerstvo financí, má vážné důvody. Velký počet předlužených domácností i jednotlivců má negativní vliv na ekonomiku a sociální systém. Předlužený člověk, kterému exekutor obstavil účty, přestává být motivován mít oficiální příjem, neboť mu ho hned sebere exekutor. Důsledkem toho tedy nezřídka je, že si obstarává příjem prací načerno nebo i hůř – kriminální činností. Má to i další dopady např. na rozpady rodin, děti vyrůstající v neúplných rodinách a sociálně znevýhodněné.  Předlužené domácnosti už prostě nejsou okrajovou záležitostí a makroekonomicky se to týká nás všech.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama