Mgr. Ing. Ivana Řápková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.01.2013 10:33:54

Informace ze 49. jednání Poslanecké sněmovny

Informace ze 49. jednání Poslanecké sněmovny

Milí přátelé, věřím, že jste vykročili správnou nohou do roku 2013. Dovolte mi Vás nyní jako obvykle v krátkosti informovat o dění z poslední prosincové schůze dolní komory Parlamentu.

49. zasedání předcházela „jednobodová“ 48. schůze, na které jsme ve středu 28. listopadu 2012 projednali v 1. čtení návrh státního rozpočtu pro rok 2013 (sněmovní tisk č. 857). Druhé a třetí čtení návrhu pak proběhlo na 49. schůzi a rozpočet byl schválen ve středu 19. prosince 2012. Schodek je úsporný, nepřekračuje hranici 2,9 % vůči HDP a celková výše výdajů státního rozpočtu je o devět miliard nižší než v roce 2012.

V další řadě jsme schvalovali především návrhy zákonů, které bylo nutné projednat ve 3. čtení. Obnovili jsme mimo jiné možnost vyplácet některé sociální dávky bez vlastnictví sKarty, což by podle původní právní úpravy nebylo možné. Změna byla přijata v rámci vládního návrhu zákona o sociálněprávní ochraně dětí a zákona o zaměstnanosti (sněmovní tisk č. 881).

V prvním čtení jsme „poslali“ do další fáze legislativního procesu vládní novelu zákona o cestovních dokladech (sněmovní tisk č. 854), jejímž účelem je usnadnit možnost vycestování českých občanů pouze na základě předložení občanského průkazu do států, které nejsou členy Evropské unie a které takový postup umožňují. V praxi se jedná např. o některé balkánské státy.

Ústavně právnímu výboru jsme přikázali vládní návrh zákona na změnu obchodního zákoníku (sněmovní tisk č. 771), který přísněji reguluje lhůty splatnosti faktur. Neblahým trendem poslední doby je totiž zhoršující se platební morálka českých podniků, které faktury za dodané služby a zboží platí stále později. V roce 2011 zaplatili odběratelé faktury v průměru za 71 dní, vloni v pololetí to bylo až za 75 dní. Nově se proto stanoví obecná lhůta splatnosti na 30 dní, kterou si podnikatelé mohou prodloužit na maximálně 60 dní a překročit ji lze pouze výjimečně, je-li to hrubě nespravedlivé. V případech, kdy je obsahem závazku dodat zboží nebo službu za úplatu veřejnému zadavateli, je pak lhůta 60 dní stanovena jako maximální a zároveň nepřekročitelná. Nově se také stanovuje povinnost zakotvit maximální dobu 30 dní pro trvání přejímky zboží nebo služeb, pokud se nejedná o zvlášť složité smlouvy.

Důležitým návrhem, který jsme přikázali k projednání Výboru pro obranu, byl zákon o Vězeňské službě a justiční stráži České republiky (sněmovní tisk č. 714), podle níž by vězeňská služba měla větší pravomoci při vyšetřování trestných činů a přestupků spáchaných ve věznicích. Dozorci a justiční stráž mají mít nově možnost použít vůči vězňům například slzotvorné spreje či elektrické paralyzéry. Vězeňská služba bude moci používat také zařízení, kterým se pořizují zvukové a obrazové záznamy v prostorách spravovaných a střežených Vězeňskou službou.

Začátek následující řádné 51. schůze je dle harmonogramu pravidelného jednání naplánován na úterý 5. února 2013 a o jejím programu Vás před jejím začátkem opět ráda informuji.

S přáním příjemných lednových dnů nového roku

Ivana Řápková  

Text je převzat z oficiálních internetových stránek poslankyně Ivany Řápkové (ODS) www.rapkova.cz.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama