Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.02.2013 13:45:52

Marihuana na předpis - pomoc nebo komplikace?

Marihuana na předpis - pomoc nebo komplikace?

Nejsem si bohužel jistý, zda to, co vypadá jako vstřícný krok státu bude nemocným také dostupné. Stručně řečeno – bude to nejen komplikované, ale také drahé.

Senát potvrdil léčivé konopí pro legální léčbu, respektive zmírnění obtíží při některých nemocech. Jakkoliv jsem odpůrcem legalizace tzv. měkkých drog vítám toto rozhodnutí Parlamentu pomoci lidem, často nevyléčitelně nemocným, v jejich utrpení. To, že marihuana může pomoci v případě Parkinsonovy choroby, onkologických onemocnění, ale i ekzémů, je dostatečně medicínsky prokázáno a takové poznatky mám i ze svého nejbližšího okolí. Nejsem si ale bohužel jistý, zda to, co vypadá jako vstřícný krok státu bude nemocným také dostupné. Stručně řečeno – bude to nejen komplikované, ale také drahé.

Stát musí v souladu s mezinárodní úmluvou v oblasti kontroly omamných a psychotropních látek vytvořit poměrně složitý kontrolní mechanismus pro kontrolu jak pěstování, tak předepisování marihuany. To bude drahé. Pěstitelé, jejichž počet bude omezen, budou moci konopí pěstovat na základě udělené licence. Licence je na pět let a pěstitel určitě bude hledět, aby se mu vynaložené náklady za tu dobu vrátily i se ziskem. Výrazným ziskem. A konkurenční prostředí bude velmi omezené. Výsledkem tedy bude velmi drahý produkt v lékárnách. Podle odhadů může měsíční dávka v lékárně vyjít i na 10 tisíc korun, protože zdravotní pojišťovny ji odmítly hradit. To je pro mne těžko pochopitelné. Pro nemocné ve starobním nebo invalidním důchodu, a těch je většina, to bude prakticky nedostupné. A nemocní tak budou postaveni před dilema – vybrat si mezi marihuanou legální, ale nedostupnou, nebo nelegální ale pro ně dostupnou. Navíc - legalizací marihuany paradoxně hrozí nemocným větší kriminalizace, protože pokud si marihuanu vypěstují postaru sami a budou “dopadeni”, soudy už nemusí zohlednit jejich zdravotní důvody jako dosud, neboť konopí je přeci legálně dostupné na lékárnách. A dá se předpokládat, že i přes to řada nemocných, možná většina, zůstane při starém. Na zahrádce či doma v květináči si potají nějakou tu rostlinku stejně vypěstují nebo jinak obstarají.

I tak se domnívám, že krok, který Parlament legalizací konopí pro léčebné účely a na předpis učinil, je správný. Jen bych se moc přimlouval aby zdravotní pojišťovny když ne plně, tak alespoň částečně přípravky z konopí hradily.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama