ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2013 18:34:25

Zastupitelé Prahy 5 schválili rozpočet na rok 2013

Zastupitelé Prahy 5 schválili rozpočet na rok 2013

Zastupitelé Prahy 5 na svém zasedání konaném dne 7. 2. 2013 schválili Rozpočet městské části Praha 5 na rok 2013 a ukončili tak trvání rozpočtového provizoria od počátku letošního roku. Schválený rozpočet je ve výši 712 458 300 Kč.

Rozpočet je navržen v mírně zvýšeném objemu oproti  loňskému roku. Je to důsledek posunu termínů některých projektů na letošní rok. Například šlo o dokončení stavebních úprav sportovišť na Barrandově,“ dodává Ing. Zdeněk Pechar, vedoucí Odboru ekonomického. Radnice ale v průběhu roku bude žádat o dotace z fondů Evropské unie, jejichž přidělení by snížilo finanční zatížení městské části.

„Rozpočet považuji za úsporný, neboť jsme proti loňskému roku ušetřili například více než 35,5 milionů Kč ve vlastním provozu městské části. Zároveň rozpočet můžeme označit jako rozvojový z hlediska budoucnosti Prahy 5. Podařilo se nám totiž zdvojnásobit objem investic z loňských 78,5 mil. Kč na letošních 161,5 milionů Kč,“ řekl starosta Ing. Miroslav Zelený. „Konečně jdou prostředky z privatizace na investice. Radnice má připraveny peníze na realizaci potřebných oprav chodníků v objemu 10 mil. Kč, otevření lékařské pohotovosti v centru Smíchova a další projekty,“ konstatoval starosta Ing. Miroslav Zelený.

Mezi nejzajímavější investice pro obyvatele Prahy 5 patří například příprava vybudování malometrážních bytů pro potřebné nebo revitalizace pěších zón a parků na Barrandově. Více informací o plánovaných projektech schválených v rozpočtu pro rok 2013 naleznete v tabulce Příklady plánovaných projektů.

Rozdělení výdajů v rozpočtu Prahy 5 na rok 2013 (v mil. Kč)

Kapitola

Rozpočtované výdaje

Místní správa a zastupitelstva obcí

285,9

Školství

162,0

Městská zeleň a ochrana život. prostředí

130,9

Sociální věci a zdravotnictví

36,0

Kultura

32,1

Bytové hospodářství

27,6

Ostatní činnosti

21,6

Doprava

10,6

Územní rozvoj a rozvoj bydlení

4,6

Bezpečnost a veřejný pořádek

1,2

Investiční výdaje v roce 2013 (v mil. Kč)

Městská zeleň a ochrana živ. prostředí

66,7

Školství

48,6

Sociální věci a zdravotnictví

1,19

Kultura

0,32

Bytové hospodářství

19,4

Místní správa

25,3

CELKEM

161,5

Příjmy od státu i od hlavního města opět poklesly

Příjmy ve schváleném rozpočtu pro rok 2013 (bez zapojení vyrovnávací třídy 8 Financování) jsou plánovány ve výši téměř 581,5 milionu Kč (v roce 2012 byly příjmy zhruba o 24,5 mil. Kč nižší), nicméně městská část opět dostala výrazně méně peněz ve formě dotace od státu a hl. m. Prahy než v minulých letech. Konkrétně tyto transfery poklesly o více než 23 milionů Kč. Na poklesu plánovaných příjmů měly vliv také legislativní změny, podle kterých například poplatky a odvody z herního průmyslu a loterií již nejsou v rozpočtu zahrnuty (meziroční snížení o 20 mil. Kč). Městská část Praha 5 i přes klesající dotace od státu a hlavního města pokračuje v tvorbě významných rezerv. „Do Fondu rezerv a rozvoje jsme loni převedli 100 milionů Kč, které se nám podařilo ušetřit. K poslednímu dni roku 2012 disponuje fond více než 227 miliony Kč. Rezerva je ve skutečnosti ještě vyšší, dalších 100 mil. je uloženo ke zhodnocení na dvouleté období a vrátíme je do fondu v druhé polovině letošního roku,“ shrnul současnou výši rezerv Prahy 5 Ing. Miroslav Zelený. Zastupitelstvo po delší rozpravě návrh rozpočtu schválilo s tím, že do usnesení byl doplněn závazek převést do rezervního fondu v roce 2013 100 mil. Kč.

Na granty uvolní radnice téměř 5 mil. Kč.

I přes pokles plánovaných příjmů rozhodli zastupitelé o zachování prostředků na grantovou podporu projektů v různých oblastech. Celková částka na granty byla odsouhlasena ve výši 4,6 mil. Kč. Vyhlášení jednotlivých grantových programů bude schvalováno na dalších zasedáních zastupitelstva.

Příklady plánovaných projektů pro občany zahrnutých v rozpočtu Prahy 5*

Revitalizace pěších zón a parků na Barrandově

Barrandov v oblasti pěších tras od Tilleho náměstí po ulici Štěpařská a dále až na Trnkovo náměstí i okolí polikliniky Barrandov se dočkají plánované revitalizace. Ta se týká zpevněných i nezpevněných parkových ploch, zahrnuje též novou výsadbu vycházející z dendrologických průzkumů. Smyslem obnovy je vybudování odpočinkové a pobytové plochy vhodné pro obyvatele Barrandova. Praha 5 navíc požádá o dotaci z prostředků Evropské unie, aby snížila finanční zátěž tohoto projektu na rozpočet.

Otevření lékařské pohotovosti v centru Smíchova

Zastupitelé ve schváleném rozpočtu počítají se zřízením a provozováním lékařské služby první pomoci v centrální části Smíchova.

Zahájení projektu vybudování malometrážních bytů pro potřebné

Cílem projektu je nalezení řešení dlouhodobého nedostatku malých bytů, které jsou z hlediska výše nájemného dostupnější například pro mladé rodiny či seniory. Poptávka po těchto bytech v MČ Praha 5 stále roste.

Penzion pro seniory

Městská část si nechala zpracovat studii mapující možnosti zajištění služeb samostatného bydlení pro seniory rozšířeného o nabídku pečovatelských služeb. Toto zařízení v Praze 5 dlouhodobě schází a vedení městské části chce disponovat možností zajistit svým seniorům v případě potřeby kvalitní péči.

Investice do vzdělávání dětí

V roce 2013 Praha 5 plánuje vybavit v loňském roce postavenou sportovní halu na squash v areálu FZŠ V Remízku, zateplení fasády, terasy a výmenu oken v MŠ Podbělohorská a disponuje prostředky na rekonstrukci objektu pro základní školu na Žvahově. Na opravy a rozvoj škol zřizovaných městskou částí (včetně dokončení v loňském roce plánované opravy dlažby v FZŠ Drtinova) zastupitelé vyčlenili přes 22,5 mil. Kč. Celkové prostředky do školství jsou plánovány ve výši 162 mil. Kč. Tyto peníze povedou k naplňování programového prohlášení rady a například ke zvýšení počtu míst ve školkách.

* jednotlivé projekty budou blíže představeny v průběhu roku

Rozpočet (finanční plán) Městské části Praha 5 je sestaven na kalendářní rok a řídí se jím hospodaření městské části a hospodaření organizací, jejichž je městská část zřizovatelem. Rozpočet je zpracován v souladu se zákony č. 250/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, zákonem č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, Statutem hl. m. Prahy a vyhláškou č. 323/2002 Sb., o rozpočtové skladbě, v platném znění.

Podkladem pro zpracování návrhu rozpočtu byly návrhy správců rozpočtových kapitol, údaje z vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2013 a údaje z návrhu dotačních vztahů z rozpočtu hl. m. Prahy, odsouhlasené Radou hl. m. Prahy, dne 23.10.2012, pod číslem usnesení 1745. Aktualizovaná verze dotačních vztahů k městským částem z rozpočtu hl. m. Prahy na rok 2013 na základě počtu dětí/žáků v MŠ a ZŠ dle zahajovacích výkazů ve školním roce 2012/2013 byla schválena Zastupitelstvem hl. m. Prahy pod číslem usnesení 21/2 ze dne 29.11.2012.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama