Oldřich Bubeníček

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2013 18:33:21

Bitva u Chlumce ještě neskončila, zbývá porazit falešné kritiky

Bitva u Chlumce ještě neskončila, zbývá porazit falešné kritiky

Před 200 lety se na území Ústeckého kraje odehrála jedna z nejvýznamnějších historických událostí – bitva u Chlumce.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Napoleon se zde střetl s tzv. Českou armádou (tvořená vojsky Rakouska, Pruska a Ruska). Na bojišti vyhasly životy více jak dvaceti tisíc mužů, zcela zničeno bylo šest obcí v našem kraji (Chlumec, Stradov, Žandov, Přestanov, Roudné a Dolní Varvažov), zahynulo mnoho civilistů.

Ústecký kraj se v minulém roce rozhodnul uspořádat po vzoru známější bitvy u Slavkova kulturní a společenskou akci, která by letos v srpnu chlumeckou událost důstojně připomněla. Jde přitom nejenom o uctění památky padlých vojáků, ale i připomenutí si vlastní historie a zviditelnění Ústeckého kraje jak doma, tak i v zahraničí. Z krajského rozpočtu bylo na rekonstrukci bitvy a vyčleněno necelých 5,5 milionu Kč bez DPH.

Jak už v našem kraji bývá zvykem, i sebelepší počin si najde svého kritika. Tentokrát však přišla ostrá slova z nečekaného směru – od divadelního herce a krajského zastupitele Jaroslava Achaba Haidlera. Vadí mu, že v době úspor bude kraj utrácet za vzpomínkovou akci několik milionů korun. Pokud bychom přijali logiku pana Haidlera, měl by Ústecký kraj pod tlakem šetření postupně rušit veškeré dotace, které každoročně v objemu několika desítek milionů korun směřuje do oblasti kultury. Jen pro zajímavost, v případě Severočeského divadla opery a baletu a ústeckého Činoherního studia se každoroční krajský příspěvek pohybuje po řadu let na úrovni několika milionů korun.

Odmítám tuto populistickou kritiku vzpomínkové akce evropského významu v Chlumci, která se již připravuje dva roky, a to i ve spolupráci s velvyslanectvími. Věřím, že investované prostředky se příchodem návštěvníků a turistů do Ústeckého kraje několikanásobně vrátí.

Oldřich Bubeníček

hejtman Ústeckého kraje
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama