Mgr. Hynek Fajmon

  • ODS
  • Lysá nad Labem
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2013 19:08:11

Eurokvóty na cukr? Zrušit

Eurokvóty na cukr? Zrušit

EU se často chlubí tím, že vybudovala největší společný trh na světě. To je sice pravda, ale problémem je to, že na tomto trhu u některých druhů zboží stále používá archaické a zcela nesmyslné "kvótové" regulace.

Příkladem je kvóta na cukr, což je něco tak neuvěřitelně zastaralého, že by se to dalo přirovnat k existenci dinosaura v dnešní živočišné říši. Díky cukerné kvótě mají všichni spotřebitelé v EU zbytečně drahý cukr a výrobci díky tomu získávají fantastické zisky, které v normálním konkurenčním prostředí v jiných sektorech nelze vůbec realizovat. Co s tím?

 Kvótový režim na cukr (a na některé další komodity) existuje v EU již dlouhá desetiletí. Jeho podstatou je to, že EU stanovuje členským státům maximální povolené množství cukru, které se v něm může vyrobit a státy tuto kvótu rozpočítávají jednotlivým cukrovarům. Kvůli tomu, že kvóta je stanovena nízko, vyhnala EU ceny cukru vysoko. Cena cukru tedy není klasickou tržní cenou, která je určována nabídkou a poptávkou, ale cenou politickou, která je vynucena politickou vůlí. O tom, že je takový systém neefektivní, myslím, není třeba vůbec psát, protože argumentaci proti kvótám již sepsalo mnoho generací ekonomů počínaje Adamem Smithem a dodnes se to učí studenti ekonomie. Proč ale takový nesmyslný a neefektivní systém stále udržujeme při životě? To je aktuální otázka.
 
 Dokonce i Evropská komise si uvědomuje, že "cukerný režim" je anachronismus, který je nutné zrušit. Současná legislativa, která kvóty nařizuje, vyprší v roce 2015 a Komise navrhuje, aby po tomto datu již kvóty na cukr neexistovaly. Proti tomuto návrhu se však postavili evropští cukrovarníci, kteří ze současného systému mají obrovský prospěch a s argumenty o zachování "zaměstnanosti" lobbují za to, aby cukerné kvóty pokračovaly až do roku 2020. Ve skutečnosti ale lobbují za vysokou cenu cukru a právo i nadále obírat zákazníky v celé EU o peníze.
 
 Návrh Komise na zrušení cukerné kvóty nyní projednává Evropský parlament. Zemědělský výbor se jím zabýval před 3 týdny a v hlasování prošel názor, že cukerné kvóty by měly být zachovány až do roku 2020. Pro tento postoj hlasovalo 31 poslanců a 11 poslanců včetně mne bylo proti zachování kvóty. Nyní se věc přesouvá do pléna EP a ten bude muset hlasováním rozhodnout o tom, zda přijme stanovisko zemědělského výboru nebo naopak původní návrh Komise.
 
 Bude velmi zajímavé sledovat, jak právě toto konkrétní hlasování dopadne. Půjde o to, zda se Parlament postaví za zájem spotřebitele a osvobodí cukr od kvótové regulace a dosáhne snížení ceny nebo se naopak postaví za zájem producentů a umožní jim i nadále legálně obírat zákazníky o peníze. Já budu hlasovat PRO zrušení cukerné kvóty. Mám ale vážnou obavu, že budu v menšině. Pokud máte zájem o to, aby cukerné kvóty padly a zlevnil cukr, požádejte svého europoslance, aby hlasoval PROTI jejich prodloužení. Více na www.fajmon.eu.
 
 Mgr. Hynek Fajmon
 poslanec EP
 člen místní rady
 předseda oblastního sdružení
 člen regionální rady
 zastupitel
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama