Rožnov pod Radhoštěm [okres Vsetín]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2013 9:40:13

Města mají problémy s vítáním občánků a blahopřáním jubilantům

Města mají problémy s vítáním občánků a blahopřáním jubilantům

Vytváření seznamů pro vítání občánků a seznamů jubilantů zkomplikovala účinnost nové právní úpravy – zákon 111/2009 Sb., o základních registrech. Města nyní řeší, jak organizovat tyto tradiční akce, aniž by se dopustila porušení zákona.

Vítání nově narozených dětí, tedy nových občánků města Rožnov pod Radhoštěm. A také blahopřání jubilantům z řad seniorů. To jsou tradiční akce, které jsou v Rožnově organizovány již řadu let. V současnosti ale hrozí, že město s jejich pořádáním bude muset skončit.

„Od 1.7.2012 nabyl účinnosti zákon o základních registrech, jehož jednou součástí je i registr obyvatel. Tento zákon zpřísnil využívání údajů evidence obyvatel, což v praxi znamená, že z důvodu ochrany osobních údajů nemůže radnice předávat příslušné komisi (v případě Rožnova komisi pro občanské záležitosti, pozn. autor) informace o tom, kdo se narodil nebo kdo slaví narozeniny. Ze „Stanoviska k možnosti obcí využívat základní registr obyvatel“, které obcím zaslalo Ministerstvo vnitra, vyplývá, že vytváření seznamů pro vítání občánků i seznamů jubilantů je nad rámec právní úpravy,“ uvedla Jana Gaďourková z matriky rožnovského MěÚ.

„Hledáme řešení, protože město má velký zájem v obou těchto tradičních akcích pokračovat. U vítání občánků je jednou z možností řešení změna způsobu organizace akce, například vyhlášení termínu konání této akce a individuální přihlašování rodičů, kteří chtějí své děti takto slavnostně přivítat mezi Rožnovany. U seniorů ale toto řešení vnímáme jako komplikované. Je špatně, aby se jubilanti sami hlásili s tím, že mají narozeniny,“ doplnila starostka Rožnova Markéta Blinková.

Radní města na svém posledním zasedání prozatím pozastavili předávání osobních blahopřání a dárků a zasílání osobních blahopřání jubilantům a uložili odboru kanceláře starostky připravit návrh nového organizačního zajištění akce vítání občánků v souladu s právními předpisy.

V Rožnově pod Radhoštěm se vítání občánků koná 3-4x ročně od roku 2006. Seniorů, kterým radnice blahopřeje ke kulatým a půlkulatým jubileům, je ročně 490.

Zvuková verze


Zpracoval:
Tomáš Gross
tiskový mluvčí
MěÚ Rožnov p. R.
Masarykovo náměstí 128-129
756 61 Rožnov p. R.,
tel.: 571 661 137
gross.os (zavinac) roznov.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama