Otto Chaloupka

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2013 19:10:55

Bulharsko a Rumunsko v Schengenu? Odmítám

Bulharsko a Rumunsko v Schengenu? Odmítám

Reakce na jednání ministrů vnitra zemí EU o vstupu Bulharska a Rumunska do Schengenského prostoru.

Ministři vnitra zemí Evropské unie měli dnes jednat o případném přijetí Bulharska a Rumunska do Schengenského prostoru - volného pohybu osob bez hraničních kontrol. Vzhledem ke skutečnosti, že přijetí zemí je podmíněno jednomyslným schválením ministrů zemí EU, hlasování bylo odloženo. Německo hrozilo totiž vetem. „Vstup těchto zemí do Schengenu kategoricky a velmi razantně odmítám“, vymezuje se k tématu poslanec VV Otto Chaloupka. 

Berlín svoje stanovisko opírá především o obavu, že dojde ke zneužití systému ekonomickými migranty, kteří míří do Evropy jen kvůli sociálním výhodám. V minulosti vstup těchto zemí do Schengenu byl zablokován také ze strany Nizozemska, které upozorňuje zvláště na nedostatečný boj proti korupci a organizovanému zločinu v těchto zemích. Česká republika ovšem vstup Rumunska a Bulharska do Schengenu podporuje.

„Nepodporuji  stanovisko  České republiky, která  nemá ani reálné argumenty pro toto rozhodnutí a doporučila bych jako Francie, Nizozemsko a Finsko postavit se za vyjádření německého ministra vnitra Hanse-Petera Friedricha“, komentuje situaci Simona Chytrová, předsedkyně zahraniční komise VV.

„Kategoricky nesouhlasím se vstupem těchto zemí do Schengenského prostoru“, zahajuje svá slova poslanec VV Otto Chaloupka.

„Musíme si uvědomit, že tímto krokem bychom jen ještě více otevřeli Evropu mafiím a kriminálníkům. Nemluvě o nekontrolovatelném přílivu imigrantů, specificky různých menšin, se kterými dle zprávy Komisaře pro lidská práva Rady Evropy máme již tak problém“, pokračuje Chaloupka a dodává, že je „nutné se nejprve vypořádat s tímto problémem, než spustíme vlnu dalšího přílivu menšin do naší země“. 

Současně nesmíme zapomenout, že Evropská komise ve Zprávě EK z července 2012 obě země zkritizovala. Odsuzuje je především za to, že porušují principy právního státu a dostatečně nebojují proti korupci, kritizuje také tamější justici. 

Zacházení se zvířaty, všeobecné tolerování týrání zvířat, které je až zrůdně rozšířené v těchto zemích, zvláště pak v Rumunsku, je dalším z mnoha důvodů nesouhlasu s jejich vstupem do Schengenu. Zcela tam chybí zákony na ochranu zvířat, anebo se vůbec nedodržují. „Jestliže kulturní a hodnotová úroveň národa se dá posuzovat podle toho, jak se tento národ chová ke zvířatům, pak Rumunsko patří spíše do středověku než do Evropy. Kdo je krutý ke zvířatům, je krutý i k lidem. Jsem absolutně proti volnému pohybu takových lidí po Evropě“, dodává Chaloupka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama