Rožnov pod Radhoštěm [okres Vsetín]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2013 14:48:10

Rožnov má schválen rozpočtový výhled města na roky 2014-2018

Rožnov má schválen rozpočtový výhled města na roky 2014-2018

Přehled o předpokládaných příjmech a výdajích města Rožnov pod Radhoštěm na další čtyři roky projednali na svém úterním zasedání členové rožnovského zastupitelstva. Rozpočtový výhled na uvedené období byl nakonec schválen.

Zpráva nezávislého experta na veřejné finance mimo jiné konstatuje, že „…rozpočty města jsou od roku 2011 s velmi dobrými výsledky…“, a že město v posledních letech „…výrazným způsobem zlepšilo svůj přístup k financování běžných výdajů a sáhlo k úsporám…“.

Rozpočtový výhled Rožnova, zpracovaný nezávislým expertem na veřejné finance Luďkem Tesařem ze společnosti CityFinance, projednávali na svém úterním zasedání zastupitelé města.

„Jedná se o pomocný nástroj pro střednědobé finanční plánování města. Obsahuje souhrnné údaje o příjmech a výdajích a bude mít mimo jiné vazbu na aktualizaci strategického plánu města a přípravu akčního plánu rozvoje Rožnova. Rozpočtový výhled stanoví mimo jiné i finanční limity pro řešení investičních priorit města v jednotlivých letech a strategický plán bude řešit jejich naplnění konkrétními investičními akcemi,“ řekla starostka Rožnova, která neskrývala radost z kladného hodnocení analýzy ve vztahu k hospodaření města v posledních letech.

Zpráva nezávislého experta na veřejné finance pana Tesaře mimo jiné konstatuje, že „…rozpočty města byly z dlouhodobého hlediska deficitní ovšem s velmi dobrými výsledky od roku 2011…“.

„Od roku 2009 město výrazným způsobem zlepšilo svůj přístup k financování běžných výdajů a sáhlo k úsporám. Přesto, že investiční aktivita města Rožnova naštěstí pro finance města klesla, město za posledních 10 let do roku 2012 investovalo 552 mil. Kč, tedy cca 33 tis. Kč na obyvatele. Redukcí běžných výdajů, ale také zvýšením daní se městu podařilo situaci zvrátit nedobrou finanční situaci. Počínaje rokem 2010 převažoval dobrý trend, kdy se běžné příjmy vyvíjely lépe než běžné výdaje. Od roku 2010 celkem klesly běžné příjmy o 93 mil. Kč a běžné výdaje klesly více, celkem o 130 mil. Kč. To znamenalo spolu s konsolidací dluhů města spásu financí města. Město v roce 2011 zahájilo konsolidaci dluhů a rok 2012 dopadl již velmi dobře,“ uvedl mimo jiné ve své zprávě Luděk Tesař.

Město docílilo v roce 2012 nejlepšího provozního salda za posledních 8 let, celkem 45,5 mil. Kč. Takto vysoké provozní saldo je dobré a experti ze CityFinance doporučují, abychom jej udržet na hranici 20 % běžných příjmů. Město je zadlužené a mělo k 31. 12. 2012 zůstatek cca 105 mil. Kč. Díky ozdravení financí a konsolidaci dluhů je ale dluh pod hranicí maximální bezpečné zadluženosti města,“ citovala za zprávy Luďka Tesaře starostka Rožnova Markéta Blinková.

„Město dokázalo opravdu úžasný kus práce na zlepšení své finanční kondice. Proto nyní v únoru 2013 můžeme konstatovat, že „finanční kondice města je dobrá, avšak s riziky“. Pokud se podaří dodržet rozpočtový výhled, bude město Rožnov schopné z vlastních zdrojů od roku 2013 do roku 2018 bez zapojení prodejů majetku, dluhů a investičních dotací a po úhradě splátek dluhů vygenerovat na „volnou útratu“ (myšleno investice, velké opravy, do rezerv apod.) s jistotou cca 130 mil. Kč. Bez dluhů by to bylo dokonce cca 190 mil. Kč,“ konstatoval na závěr své analýzy Luděk Tesař.

Podle jeho názoru budou běžné příjmy města v následujících letech na úrovni 220 milionu korun, běžné výdaje by dle doporučení měly klesat ze 195 milionu na 186,3 milionu korun.

Zvuková verze


Zpracoval:
Tomáš Gross
tiskový mluvčí
MěÚ Rožnov p. R.
Masarykovo náměstí 128-129
756 61 Rožnov p. R.,
tel.: 571 661 137
gross.os (zavinac) roznov.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama