Rožnov pod Radhoštěm [okres Vsetín]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2013 15:35:10

Vedení města i občané se poklonili památce T. G. Masaryka

Vedení města i občané se poklonili památce T. G. Masaryka

Připomenout den narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. To byl hlavní důvod setkání vedení rožnovské radnice společně s občany města ve čtvrtek 7. března.

Položením kytic zavzpomínali na tohoto významného politika, státníka, ale i filosofa a pedagoga.

Před sochou prvního prezidenta Československa T.G. Masaryka na rožnovském Masarykově náměstí se ve čtvrtek 7. března sešli členové Masarykovy společnosti společně s vedením radnice a rožnovským občany. Společně se poklonili jedné z nejvýznamnějších osobností naší historie – Prezidentu Osvoboditeli. Po krátkých proslovech následoval v koncertní síni rožnovské Základní umělecké škole koncert žáků ZUŠ.

Tomáš Garrigue Masaryk se narodil 7. března 1850 v Hodoníně a byl s naším regionem úzce spjat, Valašsko několikrát navštívil. Za svých pobytů v regionu především relaxoval a podnikal výlety do okolí.

Když byly v roce 1907 vypsány volby do říšské rady, první na základě všeobecného hlasovacího práva, navrhl meziříčský Pokrokový spolek, aby na poslance za valašská města, čtvrtý moravský volební okrsek 13 měst, kandidoval T.G. Masaryk. Měl možnost kandidovat ještě v dalších třech místech, ale rozhodl se pro Valašsko. V Rožnově podporoval a propagoval jeho kandidaturu Emanuel Vencl, ředitel zemědělské školy a pozdější prvorepublikový senátor, také starosta sokola Osvald Kotouček a učitel Mareček.

Svou předvolební kampaň začal 17. března v Bystřici pod Hostýnem. Navštívil také Rožnov, kde ho významně podporovali místní evangelíci. Samotný průběh pro něj vítězných voleb sledoval T. G. Masaryk ve Valašském Meziříčí.

Fotografie ze vzpomínkového aktu naleznete zde.

Zvuková verze


Zpracoval:
Tomáš Gross
tiskový mluvčí
MěÚ Rožnov p. R.
Masarykovo náměstí 128-129
756 61 Rožnov p. R.,
tel.: 571 661 137
gross.os (zavinac) roznov.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama