Michal Babák

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2013 16:03:59

K občanskému zákoníku je třeba připravit doprovodnou legislativu

K občanskému zákoníku je třeba připravit doprovodnou legislativu

Poslanec Věcí veřejných Michal Babák se zúčastnil Fóra Hospodářských novin na téma Jaký dopad bude mít nový občanský zákoník na české podnikání.

Diskuze se zúčastnili nejen zástupci ministerstva spravedlnosti, soudů, advokacie, ale i Bankovní asociace a zástupci Svazu průmyslu a dopravy. Hlavní linií celé debaty byla nejistota podnikatelské obce z neexistence doprovodné legislativy. Podobné obavy sdílí také Věci veřejné.

 Další tématem debaty účastníků byla doba, po kterou bude nový kodex zaváděn do praxe a tzv. si sedne. Podle bank to budou roky, podle advokátů dokonce desítky let. Za naprosto nerozumné přijímat takovou rozsáhlou změnu v době krize to považují zástupci podnikatelů. Podle nich přinese implementace občanského zákoníku dodatečné náklady ve výši desítek miliard korun.

 „Naprosto sdílíme výtky podnikatelů a široké veřejnosti, které míří na neexistenci dokonale připravené doprovodné legislativy a výkladového stanoviska nového kodexu. Pokud nebude toto připraveno, hrozí zdrcující právní nejistota, kterou si nemůžeme v současné ekonomicky těžké době dlouhé recese dovolit,“ říká poslanec VV Michal Babák a dodává: „Stabilní a jasný právní řád by měl být cílem této vlády a ta by měla učinit maximum, aby přijímání nového zákoníku nebylo neúměrnou zátěží pro podnikatele.“ Naopak za pozitivní prvek nového občanského zákoníku považuje spojení občanského a obchodního práva.

 Poslanec také poukazuje na nesrovnalosti v paragrafovaném znění,  které mohou vést k ohrožení občanského soužití. „Pokud vláda nebude schopna doprovodné zákony v předstihu schopna připravit, bude nejspíše nutné posunout účinnost o jeden rok, aby stoupla obeznámenost s tímto kodexem nejen u soudců, ale i  u široké veřejnosti,“ uzavírá Babák.

 Věci veřejné také připomínají, že příčinou těchto problémů je, že nebylo od začátku počítáno s dopady na ekonomiku. Vláda s prosazením tohoto významného zákoníku příliš pospíchala a tak vznikly tyto skryté chyby.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama