Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2013 18:02:00

Živnostníci nejsou paraziti, pane stínový ministře financí

Živnostníci nejsou paraziti, pane stínový ministře financí

Ostrá kritika výroků stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka.

Volební sjezd ČSSD a celý jeho průběh symbolicky shrnul stínový ministr financí Jan Mládek. Ve svém projevu řekl o živnostnících, že „parazitují na zaměstnancích".

 To říká v situaci, kdy procházíme obdobím krize a stát by měl být rád za každého občana, který si najde sám práci a nemusí potupně stát ve frontě na úřadu práce. Je pravda, že je velký rozdíl mezi odvody živnostníků a zaměstnanců, osobně tento stav dobře znám. Jsem soukromě hospodařící zemědělec a zároveň pracuji jako zaměstnanec u soukromé firmy a znám onu disproporci odvodů, která je významně větší v případě zaměstnaneckého poměru. Bohužel tento stav není problémem živnostníků. Je to problém státu, který nedokázal nastavit systém tak, aby byl vyvážený pro živnostníky i zaměstnance a aby jejich odvody reálně odrážely i budoucí výplaty z těchto systémů. Proto nazvat živnostníky parazity je nehoráznost první kategorie. Toto vyjádření je jasným vzkazem živnostníkům, drobným a středním podnikatelům, jak o nich představitelé ČSSD smýšlí. Na začátku sjezdu se předseda Bohuslav Sobotka vyjadřoval pro podporu podnikatelů, nyní jeho stínový ministr financí jasně odkryl karty. Na podnikatelích socialistům prostě nesejde a na živnostnících - základu středního stavu, už vůbec ne. Jsou to pro ně paraziti.

 KDU-ČSL hledá reálné a funkční řešení této disproporce. Uvědomujeme si ale, že živnostníci na sebe berou značná rizika. Na druhou stranu je jasné, že lidé v zaměstnaneckém poměru a jejich zaměstnavatelé nemohou nést náklady na financování sociálního a zdravotní systému sami. Je třeba hledat rozumný a funkční kompromis, ne třídního nepřítele. To už je trochu z módy.

 Marian Jurečka
 1.místopředseda KDU-ČSL
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama