PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2013 18:52:57

Řešení syrského konfliktu je v rukou diplomatů ne vojáků

Řešení syrského konfliktu je v rukou diplomatů ne vojáků

ČSSD vyzývá vládu k důraznému odmítnutí myšlenky vojenského zásahu při projednávání syrského konfliktu na mezinárodní scéně.

Případný zásah musí být podložen rezolucí Rady bezpečnosti OSN a věrohodnou analýzou situace v Sýrii, která by zároveň vytýčila realistické cíle a prostředky k jejich dosažení. Jsme však toho názoru, že takový zásah nemá zatím oporu ani v Chartě OSN.
 
 Vzhledem k tomu, že konflikt v Sýrii nabyl charakteru občanské války, považujeme za jediné možné východisko ukončení bojů a zahájení politických jednání o budoucím uspořádání země. K tomuto cíli by měla vést i aktivita OSN či jiné zprostředkovatelské mise.
 
 Považujeme za nezbytné poukázat na velké riziko povrchního a zjednodušeného přístupu nejen k současné situaci v Sýrii, ale i obecně k řešení krizí a konfliktů cestou vojenských intervencí zvenčí. Domníváme se, že nedávné negativní zkušenosti z konfliktů v Iráku, Afghánistánu a naposledy v Libyi, by měly být pro mezinárodní společenství dostatečně varovným poučením.
 
 Lubomír Zaorálek, stínový ministr zahraničních věcí ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama