Mgr. Ing. Ivana Řápková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2013 11:41:44

Informace z 51. jednání Poslanecké sněmovny

Informace z 51. jednání Poslanecké sněmovny

Poslední schůze dolní komory Parlamentu se uskutečnila ve dnech 5. až 19. února 2013.

Ve 3. čtení jsme schválili vládní novelu zákona o azylu (sněmovní tisk č. 843). Její součástí byl i pozměňovací návrh, který jsem předložila již na Výboru pro bezpečnost a který umožňuje vyhostit cizince v souvislosti s trestným činem nedovolené výroby, pěstování a jiného nakládání s omamnými a jinými psychotropními látkami bez ohledu na výši uloženého trestu odnětí svobody. Dosud bylo vyhoštění v tomto případě možné pouze při odsouzení k trestu odnětí svobody v délce převyšující 3 roky.

Zprávu o extremismu a projevech rasismu a xenofobie na území České republiky v roce 2011 (sněmovní tisk č. 745), kterou jsem zpravodajovala, jsme vzali na vědomí.

Všechny tisky, avizované před jednáním, prošly legislativním procesem úspěšně. Do Senátu směřuje senátní návrh zákona o silničním provozu (sněmovní tisk č. 759), který posouvá věkovou hranici první povinné lékařské prohlídky z 60 na 65 a 68 let. Rozpočtovému a hospodářskému výboru jsme v prvním čtení přikázali vládní návrh zákona o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření (sněmovní tisk č. 676), který zpřísňuje pravidla stavebního spoření a zavádí účelové použití státní podpory stavebního spoření. K vládní novele zákona o obecní policii (sněmovní tisk č. 776) jsme se na plénu nedostali, protože její projednávání přerušil Výbor pro bezpečnost. 

V rámci jednání jsme přehlasovali veto Senátu a setrvali na původním znění Sněmovnou schváleného zákona o léčivech (sněmovní tisk č. 783/4), který trvá na zavedení povinných elektronických receptů na léky místo papírových, a to od roku 2015.

Senátní veto jsme potvrdili u předlohy, která měla rozšířit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (sněmovní tisk č. 352/5). Novela vedle jiného zaváděla kontroly hospodaření obecních a krajských samospráv. Někteří senátoři napříč politickým spektrem byli přesvědčeni, že novela by přinesla další byrokracii a administrativní náklady spíše než očekávané omezení korupce a plýtvání veřejnými penězi. Mnoha starostům se novela nelíbila, protože již nyní jsou zahlceni značnou byrokracií a věnují se jí na úkor práce pro občany. Upozorňovali, že v současné době nastavený kontrolní systém je zmatečný a stává se, že několikrát různé instituce kontrolují stejnou věc. Pochybnosti byly i nad předpokládaným navýšením počtu pracovníků na NKÚ.

Třetím čtením prošla vládní novela zákona o odpadech (sněmovní tisk č. 730), jejímž cílem je odstranit nebo zmírnit část administrativní zátěže podnikatelů, kteří podnikají na úseku nebezpečných odpadů. Změny nebudou mít negativní vliv na životní prostředí, jedná se pouze o odstranění zbytečného papírování. Příkladem je změna evidence přepravy nebezpečného odpadu - napříště bude vedena pouze elektronicky bez nutnosti vyplňování a rozesílání evidenčního listu v sedmi papírových kopiích.

 V rámci 51. jednání jsme postoupili Rozpočtovému výboru i vládní návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti (sněmovní tisk č. 821). Návrh spočívá v tom, že pokud státní dluh překročí 45 % HDP, poslanci přijdou o část platu. A pokud to bude přes 50 %, vláda bude muset Sněmovnu žádat o důvěru. Novelu vítám, protože by měla rozhazovačné socialistické politiky přimět k větší odpovědnosti při hospodaření se státním majetkem. Jak jsem se ale k novele již dříve vyjádřila, mám jedinou připomínku - budou snížením mzdy potrestáni i ti poslanci, kteří hlasovali proti vládnímu utrácení? To by zavánělo principem kolektivní viny, který nás vrací hluboko do časů reálného socialismu.

Během únorové schůze jsme v prvním čtení podpořili poslanecký návrh na změnu zákona o silničním provozu (sněmovní tisk č. 808), která zjednodušuje dokazování toho, zda byl řidič za volantem pod vlivem drog. V současnosti mají v takových situacích příslušné orgány značné problémy s efektivní vymahatelností zákona a tím i zajištěním bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Pokud by předloha skupiny poslanců vešla v platnost, úřady by nemusely nechat zpracovávat různé znalecké posudky jako nyní. Mezní hodnoty látek by byly uvedeny ve vyhlášce.

Výboru pro sociální politiku jsme dále přikázali senátní novelu zákoníku práce (sněmovní tisk č. 876), která umožní firmám zaměstnávat sezónní pracovníky na dobu určitou bez časových omezení. Jedná se o úpravu vládní novely, která od roku 2012 stanovila, že pracovní smlouva na dobu určitou by neměla přesáhnout tři roky a u stejného podniku by se také neměla opakovat víc než dvakrát po sobě. Lze souhlasit s předkladateli, že nová pravidla uvítají zejména zemědělské podniky a stavební firmy.

Zamítli jsme návrh novely exekučního řádu (sněmovní tisk č. 610) z pera poslanců za KSČM.  Na první pohled se navrhovaná novela mohla tvářit jako nástroj na ochranu sociálně nejslabších, ale při hlubším zkoumání byla vlastně vzkazem každému, kdo se ocitl v dluzích: nesnažte se být zodpovědní, nepracujte, stát vám rád pomůže.

Ve třetím čtení sněmovna odsouhlasila také vládní návrh na regulaci anonymních akcií (sněmovní tisk č. 715), který zrušil anonymní akcie vydávané na majitele. Ministerstvo spravedlnosti se při jeho přípravě inspirovalo v sousedním Rakousku a majitelům anonymních akcií dalo na výběr, jak s akciemi po přijetí zákona naložit.  Domnívám se však, že novela se měla týkat jen firem, které čerpají státní peníze a účastní se zakázek, které jsou placeny z veřejných zdrojů. Pro ostatní firmy, které se o veřejné zakázky ucházet nechtěly a chtít nebudou, se jedná o zbytečnou administrativní a finanční zátěž. Stejně jako v jiných případech i zde platí, že žádný plošný zákaz ještě nikdy daný problém nevyřešil. A navíc ti, kteří nebudou mít zájem, aby se vědělo, že akcie vlastní, využijí jiné zákonné možnosti, jak zůstat v utajení.   

Do druhého čtení jsme pustili protikomunistickou poslaneckou koaliční iniciativu na změnu zákona o státních svátcích (sněmovní tisk č. 873), která zahrnuje 16. leden, vzpomínku na upálení studenta Jana Palacha, mezi významné dny.

Autorkou je poslankyně Parlamentu ČR Ivana Řápková.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama