Ing. Tomáš Jirsa, MBA

  • Český Krumlov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.03.2013 20:09:31

Od začátku se nehrálo podle pravidel

Od začátku se nehrálo podle pravidel

Diskuse LN na téma kyperské finanční krize konstatovala, že ani Kypr, ani EU po řadu let nedodržovaly společná pravidla.

Ale copak i počátek problému, tedy vstup Kypru do EU, byl podle pravidel? Kypr je členem EU od roku 2004, ale již od roku 1974 je téměř polovina ostrova okupována Tureckem, které ustanovilo na okupovaném území v podstatě nezávislou Severokyperskou tureckou republiku. Kyperská republika má de jure svrchovanost nad celým ostrovem a přilehlými vodami, de facto je pod správou Kyperské republiky pouze cca 59 procent ostrova. 
Kdo se byl na Kypru podívat a koupil si zájezd do Tureckem okupovaných území, musel projet přes hranici obehnanou ostnatými dráty a po celou dobu pobytu viděl turecké tanky, turecké vojáky a hlavně cca 200 tisíc dosídlených Turků, kteří jakékoli řešení problému "lidsky" zabetonovali. Měl-li přispět vstup okupovaného Kypru do EU k řešení problému s Tureckem, tak ani toto rozhodnutí se Unii nepovedlo. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama