ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2013 11:16:00

Již rok pomáhá občanům Prahy 5 bezplatná právní poradna

Již rok pomáhá občanům Prahy 5 bezplatná právní poradna

První rok fungování v nové podobě má za sebou bezplatná právní poradna pro občany Prahy 5. Za uplynulých 12 měsíců zaměstnanci právního oddělení úřadu městské části pomohli více než šesti stovkám obyvatel.

Poradenství poskytují od loňského dubna vlastní zaměstnanci právního oddělení Odboru servisních služeb v rámci své náplně práce, provoz poradny tedy nezvyšuje náklady úřadu. „Nejčastěji se na nás obrací senioři a mladí lidé s rodinami, kteří se neorientují v právních záležitostech, často majetkového charakteru. Náš úkol je především klienty správně nasměrovat, aby získali kvalifikovanou odbornou pomoc. Zároveň nám ale poradna pomáhá získat přehled o tom, co naše občany trápí a na co se máme i jako úřad zaměřit v rámci prevence a zvyšování právního povědomí obyvatelstva. Například jsme zaznamenali zvýšený výskyt majetkových problémů v souvislosti s nevýhodnými půjčkami,“ zdůvodnila smysl právní poradny zástupkyně starosty JUDr. Naděžda Kratochvílová, do jejíž kompetencí právní oddělení spadá. Mezi další časté problémy patří například nevýhodné smlouvy uzavřené zejména seniory na tzv. „předváděcích akcích“, otázky dědického práva, nájemních smluv k bytovým jednotkám nebo problematika spojená s exekucemi.

Zájem o právní pomoc od odborníků úřadu Prahy 5 dlouhodobě narůstá. Osvědčil se proto systém rezervací, který umožňuje občanům v případě potřeby konzultovat své problémy i opakovaně. „Snažíme se vyhovět všem zájemcům. Jelikož disponujeme omezeným časem, rád bych požádal občany, aby se vždy důkladně připravili a využili možnost telefonické rezervace. Na jednoho klienta máme zhruba 15 minutový blok. Smyslem konzultací není připravovat někomu smlouvy, písemná podání či vypracovávat právní stanoviska,“ upozornil vedoucí Odboru servisních služeb Daniel Ottomanský.

Právní poradna je otevřená každou středu od 15.00 do 17.00 hodin ve 4. patře budovy radnice ve Štefánikově ulici, kancelář 423 nebo 433. Konzultace se rezervují na tel. číslech 257000951, 257000954 a 257000856. „Věřím, že provoz bezplatného právního poradenství je vítanou službou pro občany Prahy 5 a navíc jsem přesvědčena, že pomáhá zvýšit právní povědomí našich obyvatel a tím i snížit počet lidí, kteří se kvůli neznalosti práva dostanou do problémů, často bohužel i existenciálních. Nezapomínejme proto na zásadu ‘Ignoratia legis non excusat‘, tedy pravidlo, že neznalost zákona neomlouvá,“ dodala zástupkyně starosty JUDr. Kratochvílová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama