Mgr. Ing. Ivana Řápková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.04.2013 9:45:01

Informace z 52. jednání Poslanecké sněmovny

Informace z 52. jednání Poslanecké sněmovny

52. schůze Poslanecké sněmovny začala v úterý 19. března a skončila ve středu 4. dubna 2013.

 Krátce mi dovolte shrnout projednávání tisků, o kterých jsem Vás informovala ve své pravidelné rubrice z 51. schůze. Senátní návrh zákoníku práce (sněmovní tisk č. 876) jsme ve třetím čtení schválili a umožnili tak firmám opět zaměstnávat sezónní pracovníky na dobu určitou bez časových omezení. Poslanecký návrh zákona o státních svátcích (sněmovní tisk č. 873) jsme taktéž přijali a rozšířili stávající výčet významných českých dnů – vedle 16. ledna jako Dne památky Jana Palacha ještě o 28. březen jako Den narození Jana Amose Komenského, který je považován za zakladatele moderní pedagogiky.

Závěrečným schvalováním ve Sněmovně prošla konečně i novela obchodního zákoníku (sněmovní tisk č. 771), která má zlepšit platební morálku firem. Norma určuje maximální zákonnou dobu splatnosti pohledávek a stanoví jasné sankce za její porušení. Beze změn jsme schválili i vládní novelu zákona o cestovních dokladech (sněmovní tisk č. 854), jejímž smyslem je umožnit lidem vycestovat do některých zemí mimo Evropskou unii jen s občanským průkazem místo pasu.

Kromě těchto zákonů jsme ve třetím čtení schválili novelu zákona o střelných zbraních (sněmovní tisk č. 856), která zavádí centrální registr zbraní, aby přispěla ke zvýšení bezpečnosti při přepravě zbraní.

Ve třetím čtení jsme vyslovili souhlas s vládním návrhem zákona o státním občanství (sněmovní tisk č. 827). Současná právní úprava státního občanství trpí řadou nedostatků– třeba ve vztahu k exulantům či jejich dětem. Návrh proto umožňuje například zjednodušené nabytí státního občanství České republiky prohlášením bývalým českým, resp. československým státním občanům nebo jejich potomkům. V těchto případech není nabytí státního občanství ČR vázáno na trvalý pobyt v ČR. Dále dovoluje také zkoumat, zda určení otcovství, v jehož důsledku by dítě nabylo státní občanství ČR, nemá pouze účelový charakter; v takovém případě dítě státní občanství ČR nenabude.

V prvním čtení jsme přikázali k projednání Ústavněprávnímu výboru některé doprovodné právní předpisy související s rozsáhlou rekodifikací soukromého práva a novým občanským zákoníkem, který vejde v účinnost 1. ledna 2014. Doprovodnou legislativu je zapotřebí schválit do konce letošního roku, jinak v oboru civilního práva nastane chaos, který naruší míru právní jistoty občanů ze strany státu.

Důležitým zákonem byl i vládní návrh zákona o povinném značení lihu (sněmovní tisk č. 939). Norma reaguje na metanolovou aféru ze září loňského roku. Jejím cílem je omezit nelegální trh s lihem a zamezit daňovým a celním únikům, a to například snížením objemu balení nebo zvýšením sankcí za ztrátu nebo zničení kolků.

V souvislosti s metanolovou aférou jsme v prvním čtení přijali další legislativu -  vládní novelu živnostenského zákona (sněmovní tisk č. 941). Obsahem návrhu je rozšířit předmět podnikání stávající koncesované živnosti pro výrobu a úpravu kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin o regulaci jejich prodeje. Všichni podnikatelé, kteří se zabývají distribucí a prodejem lihu nebo lihovin jak jiným podnikatelům, tak i spotřebitelům, budou muset nově žádat o koncesi. Kromě obchodníků se úprava bude vztahovat i na podnikatele, kteří lihoviny prodávají v restauracích.

Ivana Řápková, poslankyně PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama