Ing. Michal Kostka

Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • KSČM
  • Kroměříž
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2013 23:03:01

Promarněný čas aneb čtvrté zastupitelstvo

Promarněný čas aneb čtvrté zastupitelstvo

Shrnutí jednání.

 Ve středu 10. dubna se konalo další jednání krajského zastupitelstva, v pořadí již čtvrté od voleb. Očekává-li zde čtenář, že se dozví, co pro občany zastupitelstvo schválilo nebo alespoň co bylo pro občany navrhováno a nebylo schváleno, můžu mu to říct velmi krátce – nic.

Obsah přijatého usnesení tvořila změna plánu práce, vzetí na vědomí změn v dozorčích radách nemocnic a vzetí na vědomí zprávy o činnosti Rady Zlínského kraje. Mimoto bylo opozicí navrhované jediné usnesení, které však neprošlo, a to, aby dozorčí rady byly obsazované poměrně dle zastoupení stran v krajském zastupitelstvu. O jiných návrzích usnesení se nehlasovalo. To vše trvalo hodinu a půl. A ani sdružení Repelent 21 nepřišlo předvést své komediální vystoupení – slib, že bude chodit na všechna zastupitelstva, již tedy porušilo.

Co se tedy bylo důvodem svolání zastupitelstva, jehož konání samozřejmě není zadarmo, protože zaměstnancům kraje se musí platit přesčasy, zastupitelům cestovné a případně i refundace mzdy? Rada rozhodla o snížení počtu členů dozorčích rad z dvanácti na devět, a to z důvodu šetření. Ušetřit se mělo zejména na zástupcích politických stran, ti měli být nově čtyři. A ti čtyři měli být zástupci pouze stran koalice, opozice neměla být (na rozdíl od období 2010-2012) zastoupena. Což se opozici pochopitelně nelíbilo, a chtěla to vyřešit tím, že požádá o svolání mimořádného zastupitelstva k této věci.

Já osobně rozhodně netvrdím, že rozhodnutí Rady v této věci bylo šťastné. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že některé argumenty opozice z médií, kterými rozhodnutí kritizovala, byly naprosto nesmyslné. Např. nesmyslné je tvrzení o nedemokratickém odstraňování opozice - opozice má v mnoha orgánech zastoupení, kterého se v minulosti opozičním stranám nedostávalo, tři předsedy výborů zastupitelstva (do roku 2012 měla opozice jednoho), v každém výboru má pak opozice 4 zástupce (do roku 2012 dva). Zajímavý je i postoj lidovců, kteří byli v koalici od vzniku dozorčích rad nemocnic, ve kterých však do roku 2010 nebyl žádný zástupce opozice – a tehdy jim tento fakt nijak nevadil, nicméně když se ocitli v opozici oni sami, byl to problém.

Drtivá většina diskuze se na jednání tedy vedla k tomuto tématu, občas se odbočilo k jiným problémům zdravotnictví. Členové rady hájili své rozhodnutí, zástupci opozice je kritizovali. Opozice však značně zmírnila svoji rétoriku oproti tomu, co se objevilo v médiích.

Jaké po diskuzi bylo přijato usnesení, jsem již napsal na začátku. Zbývá jen dodat, že hejtman nakonec navrhl, aby se k problému sešli předsedové zastupitelských klubů jednotlivých stran. Co se na jednání předsedů klubů vyřeší, nevím. Jen si říkám, že pokud by se sešli předsedové klubů k této problematice hned, nemuselo být toto, zcela zbytečné, zastupitelstvo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama