ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2013 15:54:53

Zastupitelé Prahy 5 nesouhlasí s přípravou metropolitního územního plánu

Zastupitelé Prahy 5 nesouhlasí s přípravou metropolitního územního plánu

Zastupitelstvo městské části Prahy 5 konstatuje, že městské části Praha 5 byla vedením hlavního města poskytnuta sice zákonná, ale fakticky nepřiměřeně krátká lhůta pro vyjádření k návrhu Zadání Metropolitního územního plánu.

Určená 30 denní lhůta (od zveřejnění dne 15. 3. 2013) pro vyjádření názoru městské části a jejích občanů k předloženému návrhu nerespektuje faktické a právní možnosti městské části projednat tak závažný návrh ve všech jejích orgánech, včetně odborných komisí rady, rady městské části a konečně i Zastupitelstva městské části Praha 5.

Problém vidí městská část Praha 5 také v načasování jednotlivých fází, nový územní plán se má postupně schvalovat ve dvou úrovních, kdy teprve druhá úroveň má vymezovat regulace v jednotlivých tzv. zastavitelných územích, ale mezi schválením první úrovně a druhé může být značná časová prodleva a pak v tomto časovém období bude celé území městské části Praha 5 bez jakékoli regulace. Současně ani není zřejmé, jaké kompetence je hlavní město ochotno přenést na městské části v souvislosti s předpokládanou tvorbou regulačních plánů a územních studií pro konkrétní území, když dnes jsou veškeré kompetence výhradně na úrovni hlavního města a městské části jsou pouhým „pátým kolem u vozu“.

Je to další faktický příklad jak pan Hudeček káže vodu a pije víno s developery. Znemožnění rozsáhlé diskuze na městských částech, včetně zapojení občanů je skandálním příkladem jeho chování. Návrh dvouvrstvého plánu fakticky může vytvořit prostředí kdy v průběhu dvou let mezi prvním a druhým stupněm územního plánu, budou v Praze vládnout developeři,“ řekl starosta Ing. Miroslav Zelený (UNP).

Zastupitelstvo svým usnesením proto vyzývá orgány hlavního města Prahy, zejména pak pořizovatele Metropolitního plánu - Odbor územního plánu MHMP, jeho zpracovatele - Útvar rozvoje hlavního města Prahy a jeho „garanta“ náměstka primátora RNDr. Tomáše Hudečka, Ph.D., aby v souvislosti s procesem schvalování nového (Metropolitního) územního plánu HMP :

  • v dalším procesu projednávání a schvalování návrhu či variant návrhu Metropolitního plánu byly stanoveny přiměřené, optimálně 90. denní lhůty pro vyjádření městských částí, resp. aby stanovené lhůty pro vyjádření odpovídaly faktickým možnostem orgánů samospráv městských částí na území HMP příslušné návrhy projednat při respektování lhůt pro svolávání orgánů MČ dle zákona č. 131/2000Sb. a dle jednacích řádů těchto orgánů, a to včetně možnosti projednání zásadních návrhů s občany i v úrovni městské části;
  • Metropolitní plán a celý proces jeho schvalování garantovaly Městské části Praha 5 soulad nejenom přípravy, ale i konečné podoby Metropolitního plánu HMP s platnými obecně závaznými právními předpisy, a to nejenom v souvislosti s používanou terminologií a v něm uváděnými pojmy;
  • současně s přípravou tzv. první úrovně Metropolitního plánu (dle čl. II. G návrhu Zadání Metropolitního plánu) byla rozpracována a bezodkladně po schválení Metropolitního plánu byla schválena i tzv. druhá úroveň tohoto plánu,
  • pořizovatel OÚP MHMP a zpracovatel ÚRM byli odpovědní za následné zpracování Metropolitním plánem předvídaných regulačních plánů a územních studií pro konkrétní území a aby do jejich schválení (přijetí) bylo městské části garantováno minimálně zachování stávající regulace v zastavitelných územích, zejména pak rezidenčních a rekreačních lokalit Městské části Praha 5.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama