RSDr. Vojtěch Mynář

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.04.2013 16:50:00

Dochází snad konečně k obratu ve vnímání reality EU?

Dochází snad konečně k obratu ve vnímání reality EU?

V jednacím sále Poslanecké sněmovny se dnes konala konference s názvem „Politické vize budoucnosti Evropské unie“.

Jednalo se o první setkání v rámci Národního fóra o budoucnosti Evropské unie, které navazuje na stejnojmenný projekt realizovaný před deseti lety v souvislosti s diskusemi probíhajícími na půdě Konventu o budoucnosti Evropy. 
Na konferenci vystoupil premiér Petr Nečas a špičky vládních stran pod taktovkou ministra zahraniční Karla Schwarzenberga. Určitý prostor dostala rovněž opozice, především 1. místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jako host byl v sále přítomen vedoucí delegace europoslanců ČSSD Richard Falbr a pozvání přijal rovněž předseda Evropské rady Herman van Rompuy, který vystoupil v úvodním bloku konference.
Co vlastně konference přinesla? Vedle pootevření zajímavých témat jednotlivými vystupujícími spočívá její význam zejména v tom, že se jednalo o první akci v rámci zmíněného Národního fóra. Česká republika nutně potřebuje platformu, kde by byly systematicky a důkladně diskutovány a řešeny evropské otázky, především těsnější integrace v oblasti bankovní, fiskální a hospodářské unie. Znovuvytvoření Národního fóra považuji za velmi přínosnou myšlenku, kterou plně podporuji.  
Avšak nalezení funkčního kompromisu celoevropských témat bude velmi složité, což předeslal příkladně úvodní projev premiéra Petra Nečase, ve kterém hovořil o modelu tzv. flexibilní integrace a varoval přítomné před přílišnou unifikací EU. Na druhé straně se premiér aspoň pohyboval v evropském diskursu a nenabízel různé pseudovarianty jako bývalý president ČR Václav Klaus. Z mého pohledu se opravdu snažil přesvědčit přítomné, že to s EU myslí vážně. A zřejmě v tom byla konference průlomová, neboť všichni účastníci dokazovali (aspoň navenek), že se chtějí po dlouhých letech izolace evropskými tématy opravdu zabývat a chtějí nalézt určitý kompromis. Že by v české kotlině konečně došlo k obratu ve vnímání již devět let trvající reality Evropské unie? V to pevně doufám. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama