Mgr. Jiří Dienstbier, ml.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2013 18:39:00

Doplnění Ústavního soudu odvrátilo nebezpečí jeho zablokování

Doplnění Ústavního soudu odvrátilo nebezpečí jeho zablokování

Včerejší jmenování tří soudců Ústavního soudu a naplnění ústavou předpokládaného stavu soudu je zásadní z hlediska ochrany ústavnosti a základních práv lidí v České republice.

Více než rok trvající neúplné obsazení soudu mohlo vést až k zablokování jeho řádné činnosti a tím k odmítnutí spravedlnosti osobám obracejícím se na soud. Doplnění soudu bylo umožněno solidním postupem prezidenta ve srovnání s jeho předchůdcem, zejména konzultacemi s respektovanými právními autoritami a respektováním jejich doporučení. Navržení soudci splňovali odborné standardy a nezavdali jakékoliv pochybnosti o jejich morální integritě. Z tohoto důvodu mohl Senát s čistým svědomím dát souhlas s jejich jmenováním.

Ústavní soud čeká v letošním roce řada dalších nominací ze strany prezidenta. Pokud prezident udrží nastavenou laťku a opětovně navrhne odborně i morálně nezpochybnitelné osobnosti, není třeba pochybovat o jejich podpoře i ze strany Senátu. Byla by to dobrá zpráva pro ochranu ústavnosti a základních lidských práv a svobod v České republice.

Jiří Dienstbier, senátor a stínový ministr spravedlnosti ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama