Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.05.2013 19:10:00

Rusko by mohlo zvýšit své investice na českém trhu

Rusko by mohlo zvýšit své investice na českém trhu

Na Žofíně se uskutečnilo již tradičně fórum, kde se dostávají politici a odborníci do střetu s dotazy občanů, studentů VŠ a zástupci různých odvětví.

Setkání se ovšem neslo ve velmi slavnostní atmosféře, protože na otázky odpovídal samotný prezident Miloš Zeman, který se stal hostem poprvé od svého zvolení do funkce. Celé společné setkání zahájil Miloš Zeman proslovem, a následně potom odpověděl účastníkům dotazy o přijetí eura, exportní politice ČR i svých dalších cílech.
Svůj úvodní projev rozdělil Miloš Zeman na tři části, otázce minulosti, současnosti, a zároveň také své představě o budoucnosti ČR. Zatímco k časům minulým se prezident ČR vyjádřil pouze stroze, známým citátem „Kde byli odborníci, když hřmělo“, u tématu současného dění se Miloš Zeman na chvíli zdržel. „Často se v médiích dozvídám, že naše země se nachází v recesi. Recese je ovšem pevný ekonomický termín, a pokud jsou výsledky HDP v propadu již šesté čtvrtletí, mluvíme zde odborně podle učebnicových kritérií o krizi. A z krize se musíme proinvestovat“, uvedl prezident.
 Celá návštěva Miloše Zemana se poté nesla v duchu doporučení o nutnosti změn v našem ekonomickém systému. Prezident několikrát zdůraznil, že náš HDP by se neměl za každou cenu zaměřovat na spotřebitelskou úroveň, důležité je podle Miloše Zemana naučit občany své peníze investovat, to je prý jediné dlouhodobé východisko z krize.
 Při otázkách na spolupráci České republiky s Ruskou federací, odpověděl Miloš Zeman s humorem sobě vlastním. „Jelikož jsem podle médií v podstatě agentem KGB, když mne zrovna nespojují s americkou CIA nebo s generálem izraelské Masady, bohužel možná mnohé zklamu, ale při setkání s panem Sergeyem Kiselevem, ruským velvyslancem, jsem musel použít malou výtku, protože ruské investice na českém trhu se pohybují kolem 0,8%, zatímco například USA má své investice 4,7%. Přál bych si proto, aby nejenom ruský kapitál, ale také čínský nebo indický měl v Čechách větší zastoupení. Právě tyto země, které mají dlouhodobě finanční růst, mohou být pro nás perspektivními investory, a to může být částečně cesta z krize“, uvedl prezident.
 Celé setkání následně pokračovalo až do odpoledních hodin, kdy při neformálním setkání proběhla další volná diskuze. Pan Roald Piskoppel, ředitel Rusko-české smíšené obchodní komory, která byla celé akci partnerem, okomentoval slova prezidenta ČR následovně: „Vznik naší komory pouze vyjadřuje zájem ruských podnikatelů o tuzemské investice, nezbývá tedy než slova prezidenta podpořit, protože spolupráce na exportu je na obou stranách“, uvedl ředitel.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama