prof. Mudr. Miloš Janeček, CSc.

Lídr hnutí senioři 21 pro JmKraj
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2013 10:12:00

Ostravská léčba míčem

Ostravská léčba míčem

Dvacet devět zastupitelů, na jejichž činnost posílají občané daně, rozhodlo, že město si jen tak oddluží soukromou firmu. Složité? Ani ne. Jestliže chce někdo dát majitelům Baníku 115 milionů na splacení dluhů, jde vše celkem snadno.

Zajímalo by mne, zda by takhle razantně postupovali tamní zastupitelé i v případě, že by se jednalo například o stejně zadluženou nemocnici. Když před dvěma roky trápil ostravskou fakultní nemocnici dvacetimilionový dluh, nevšiml jsem si, že by nespokojení pacienti lobbovali na radnici, aby město koupilo areál tamní nemocnice, zato si pamatuji, že již tehdy měl Baník kvůli své ekonomické situaci problémy obnovovat si licenci pro profi fotbal.

Zatímco ostravská nemocnice dokázala sama odskočit od dluhové pasti, Baník se prostřednictvím svým majitelů nadále zadlužoval a koupě pozemků na Bazalech asi nebude tím impulsem, jak změnit ekonomickou strategii, neboť jádro pudla zůstane stejné. Ti, kdož vedou Baník, neumějí asi hospodařit, jen budou mít nějaký čas menší dluhy.

Ani pro město, jež si dobrovolně pustilo žilou, nic nekončí. Jen doufám, že si zastupitelé udělali finanční rozvahu a vědí, že takový stadion je třeba udržovat a že to něco (hodně) bude každoročně městskou pokladnici stát. Pokud od fotbalu přemístí svou pozornost ke zdravotnictví, udělají jedině dobře, protože ve zdravotnictví se „díky“ erudici koaliční vlády schyluje hned k několika „Bazalům“. TOP ministerstvo zdravotnictví se totiž rozhodlo ponížit příjmovou stránku nemocnic. Nová úhradová vyhláška dává do zdravotnictví zhruba o deset procent méně než loni, což jen v případě ostravské nemocnice bude znamenat výpadek příjmů v hodnotě několika milionů měsíčně.

Nemocnice – a to nejen ostravskou – tedy čekají horší časy. Kromě toho, že za stejnou úroveň péče obdrží méně peněz, nechala koaliční vláda zvýšit daň z přidané hodnoty a zdravotnický materiál, jako například obvazy, převedla do vyšší sazby DPH. Zkrátka když už, tak už.

Ale zpět k fotbalu. Na prodeji pozemků na Bazalech je kromě faktu, že město oddluží špatně fungující společnost, aniž by dostalo záruky, že hospodaření klubu se zprůhlední a zefektivní, zajímavé ještě něco. Totiž cena, za niž byly pozemky odkoupeny. To, co nyní zastupitelé odhadli na 115 milionů korun, stálo ještě v roce 2008 jen 42 milionů Kč. A to prý developerská krize snížila ceny realit.

I proto mám pocit, že lidi spíš než opravený stadion bude zajímat, jak jim funguje MHD, zda mají opravené komunikace, dětské hřiště a zda mají kam chodit k doktorovi.  Ale chápu, že dobrý fotbal k Ostravě zkrátka patří a že fotbalisti za bohorovný přístup svých majitelů, kteří již předloni kličkovali, když měli ze svého platit rekonstrukci stadionu, nemohou.

Branami ostravského stadionu projde 7 000 lidí jednou za 14 dní. To je samozřejmě zlomek počtu těch, kteří za stejný čas navštíví areál fakultní nemocnice. Někdy ale platí ono latinské „panem et circenses“, tedy chléb a hry. Ovšem u ostravských politiků spíše příležitost pobavit se, nežli ten chleba. Aspoň v tomto případě. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama