MUDr. Jitka Chalánková

  • Prostějov
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2013 9:50:31

TOP 09 v Olomouckém kraji uspořádala ideovou konferenci

TOP 09 v Olomouckém kraji uspořádala ideovou konferenci

TOP 09 je konzervativní stranou. A právě vyjasnění a přesné vymezení pojmů konzervativní politiky bylo hlavním cílem ideové konference TOP 09 v Olomouckém kraji.

Konferenci uspořádala krajská organizace a několik desítek členů strany se sešlo o uplynulém víkendu v olomouckém hotelu Hesperia, aby v rámci bohatého programu široce diskutovali o konzervativních hodnotách v dnešním uspěchaném světě.

Vlastní konferenci předcházel páteční společenský večer, samotné definování konzervativních hodnot proběhlo v sobotu 1. června.

Na konferenci vystoupilo se svými podnětnými příspěvky několik významných osobností. Ekonomický expert Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády, nastínil možný další vývoj české ekonomiky v rámci evropského regionu. Podle něj hlavními konzervativními hodnotami v ekonomice jsou objektivita, autenticita nebo pravdomluvnost. Poslanec evropského parlamentu Jan Březina umožnil ve své přednášce racionální pohled na fungování Evropské unie bez růžových brýlí. Dělení na „my“ (ČR) a „oni“ (EU) České republice neprospívá, státní aparát se v rámci Evropy neangažuje, a proto se nesmíme divit, že výstupy evropské legislativy nejsou pro Česko ne vždy příznivé, zdůraznil Jan Březina.

Poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková zaměřila svůj projev na vědomí osobní společenské odpovědnosti a mezigenerační solidaritu. Označila za hlavního viníka současné krize hodnotový a ekonomický neoliberalismus, proti kterému, tak jako proti komunismu, stojí pevné konzervativní zásady. Svět by byl mnohem v lepší kondici, kdyby se základní hierarchie konzervativních hodnot dodržovala.Je nutné podle Jitky Chalánkové hájit důstojnost každého člověka. „Chovat se sociálně ovšem neznamená, že se jedná o socialismus,“ připomněla.

Na vystoupení Jitky Chalánkové navázala její kolegyně z Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Anna Putnová si za východisko své přednášky vybrala etiku, která by měla být jednoznačně pevnou a základní součástí konzervativního hodnotového systému.

Poslanec František Laudát ve svém bloku poukázal na úskalí současné hospodářské krize a poodhalil některá možná řešení stávající ekonomické situace.

K jednotlivým blokům přednášejících se rozproudila bohatá diskuze, která odhalila názorovou pestrost členské základny. Ideová konference TOP 09 byla úspěšná, její účastníci se na tom jednomyslně shodli. Odnášeli si z ní zajímavé podněty pro další každodenní práci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama