ThDr. Kateřina Klasnová

Praha 1 a střední Čechy
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2013 9:38:00

Ďuričko vydělává z vězení miliony, doplácejí na to nájemníci

Ďuričko vydělává z vězení miliony, doplácejí na to nájemníci

..

Privatizaci dvojdomu Na Poříčí údajně brání smlouva mezi městskou částí Praha 1 a správcovskou firmou, za kterou stojí za vraždu odsouzený podnikatel Bohumír Ďuričko. „Za 17 let její platnosti mohla městská část přijít o desítky, ba stovky milionů,“ upozorňuje předsedkyně Krajské rady VV Praha Kateřina Klasnová.
Nájemníci dvojdomu Na Poříčí 36 a 38 rozhodně nesouhlasí s názorem starosty, že vypovědět smlouvu není jednoduché. Přesto zastupitelé na úterním zasedání rozhodnutí o privatizaci odložili. Na nejasnosti ve smlouvě upozornili právě nájemníci, kteří chtěli privatizovat. Dozvěděli se ale, že smlouva s firmou ACCT je nájemní, a tudíž brání privatizaci. Na základě vlastní právní analýzy však zjistili, že smlouva by měla být správcovská. „Ta nemůže být překážkou pro rozdělení na bytové jednotky a pro privatizaci," míní jeden z nich Pavel Vandas.
Smlouva, která vznikla v roce 1996 za starosty Jana Bürgermeistera, byla uzavřena na 30 let. Podle předsedkyně Krajské rady Věcí veřejných Kateřiny Klasnové je nevýhodná především proto, že firma ACCT inkasuje tři čtvrtiny příjmů. Majiteli domů, tedy městské části, odevzdává jen čtvrtinu. „Za 17 let platnosti smlouvy tak mohla městská část přijít o desítky, ba stovky milionů, její právníci se smlouvou vůbec nezabývali," říká Klasnová.
Zastupitelé skočili na špek?
O vyřazení domů z privatizace rozhodli zastupitelé v minulém volebním období, protože jim bylo řečeno, že se jedná o nájemní smlouvu. „Zastupitelé se tak rozhodovali, aniž by jim byly dodány relevantní a věcně správné podklady," připomněla Kateřina Klasnová s poukazem na trestně-právní odpovědnost zastupitelstva. „Domy jsou přitom v dezolátním stavu, správcovská firma maximálně vymění žárovky na chodbách, ale o opravě střechy, fasády či oken si můžeme jen nechat zdát," zdůraznil Pavel Vandas.
Nepopiratelným faktem je, že Praha 1 roky tratí, zatímco Bohumír Ďuričko, který si ve vězení odpykává trest 12,5 roku za vraždu Václava Kočky, vydělává miliony. A to dokonce možná na základě smlouvy, která je od prvopočátku neplatná. „Starosta Oldřich Lomecký nyní tvrdí, že je obtížně vypověditelná. Je to ale smlouva pro městskou část jednoznačně nevýhodná a Praha 1 by se měla snažit smlouvu vypovědět co nejdřív," míní zastupitelka za VV Alena Fraňková.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama