Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2013 13:10:00

Hra o pravici

Hra o pravici

Vše začalo po volbách v roce 2010, kdy tehdejší prezident V.Klaus nepověřil sestavením vlády vítěze voleb ČSSD, ale Nečasovu ODS.

Zřejmě proto, že Bártovy Věci veřejné zradily nejen svůj program, ale zejména své voliče. Byla to právě tato politická strana, která nejenže podpořila pravicovou vládu, ale zároveň se stala hybatelem pokleslé politické kultury v tomto funkčním období. Je zapotřebí stále připomínat, že LIDEM je jeho dílem, tak jako řada pravicových vládních konceptů, které snížily životní úroveň většiny občanů České republiky. 
Nicméně základním problémem pravicové koaliční vlády, pomineme-li absolutní neschopnost vládnout za pomoci 118 poslanců, bylo a stále je soupeření mezi TOP 09 a ODS o pravicové voliče. Nekoncepčnost vládních škrt reforem, absence jakékoliv hospodářské politiky vlády, ztráta ekonomické soudnosti a korupční chování ukazuje na daleko hlubší problémy české pravice. Pokud K.Schwarzenberg byl výkladní skříní politiky TOP 09, které zároveň krylo záda  hnutí Starostové a nezávislí, měla navrch Kalouskovo politické dítě. Když se však kormidlo po prohrané prezidentské volbě začalo otáčet směrem k občanským demokratům, přišla kauza nebývalých rozměrů. Politická korupce dostihla přímo pana premiéra a jeho nedůvěryhodná vláda padla.
Podle současných preferencí není taktické pro ODS, aby souhlasila s předčasnými volbami. To TOP 09 udává tón a snaží se pro své věrné získat další body u pravicového voliče. Příkladem je uměle vytvořená fraška s předsednictvím poslanecké sněmovny. Kalousek si je totiž velmi dobře vědom, že pokračování nenáviděné pravicové koalice ODS, TOP 09 a nikým nevolenou LIDEM nepřinese více preferencí. Nicméně předseda poslanecké sněmovny může nějaké to procento pravice ještě přihrát směrem k TOP 09.
Nechci předjímat rozhodnutí a strategii pana prezidenta M.Zemana, který sice varuje před finančně náročnými předčasnými volbami (každý soudný člověk přece ví, že nic neušetří, protože volby v roce 2014 budou tak jako tak), ale má své vlastní zájmy. Dostal se trochu do kleští, protože ve své předvolební kampani sliboval boj proti této pravicové koalici. Na druhou stranu chce pomoci SPOZ a možná dalším neparlamentním stranám. Ovšem východiskem není ani úřednická vláda, se kterou má naše země neblahé zkušenosti.
Hra o pravici vrcholí, což si uvědomují obě hlavní pravicové strany. Vždyť super volební rok 2014 není pouze o volbách do PS PČR, ale i o evropském parlamentu, senátu a zejména o komunálních volbách. A v nich se rozhodne, která z pravicových stran získá silnou základnu svých komunálních politiků pro budoucí vývoj na pravici. Vždyť politika je během na dlouhou trať a to si zejména uvědomuje M.Kalousek, politický matador na naší politické scéně. Ale i on se může mýlit, pokud velmi brzy nevyprofiluje výrazné osobnosti TOP 09. Současný maskot mu nebude stačit, zejména s ohledem na jeho věk a snižující se aktivitu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama