Doc. JUDr. Miroslav Němec, Ph.D.

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2013 15:37:02

Obecní policie

Obecní policie

Hlavním posláním obecní policie je ochraňovat veřejný pořádek v obci, nikoliv pouze odtahovat špatně zaparkovaná vozidla.

Hlavním posláním obecní policie, kterou se rozumí i městská policie ve městech, je zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku na vymezeném teritoriu obce (města), jakož i plnění dalších úkolů stanovených zákonem č. 553/1991 Sb., o obecní policii a některými dalšími právními předpisy. Bohužel se však poměrně často setkáváme s tím, že hlavní náplní celodenní činnosti strážníků (neboť v obecní a městské policii vykonávají službu strážníci, nikoliv policisté, jak často tvrdí novináři a televizní komentátoři a matou tak veřejnost, protože mezi strážníkem a policistou je značný kvalitativní rozdíl), jsou pouze činnosti spojené s odtahováním špatně zaparkovaných motorových vozidel a hlavní poslání této policie plněno není.

V řadě našich měst a obcí tato účelová deformace vyplývá zejména z toho, že někteří starostové, kteří ze zákona obecní policii řídí, mají pocit, že jim stát na chod obce (města) dává málo financí a proto je třeba je „vydělat“ touto cestou (pokutami a odtahy vozidel) a proto tímto směrem úkolují strážníky a zainteresovávají je na této činnosti dokonce i nadstandardními finančními odměnami o kterých se může policistům Policie České republiky, kteří mají nepoměrně vyšší kvalifikaci i odpovědnost, jenom zdát.

Tento pohled některých starostů je však zcela nesprávný (i když se peněz dnes nedostává téměř nikde ale k bezproblémovému chodu obce jsou nezbytné), neboť obecní (městské) policie byly zřízeny zejména proto, aby se Policie České republiky, která má dost problémů s řešením závažné kriminality, nemusela zabývat různými „prkotinami“ a běžným porušováním veřejného pořádku v obci, resp., aby jim tyto úkoly pomáhala řešit právě obecní policie.

Z dikce zákona vyplývá, že obecní (městská) policie při zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku a plnění dalších úkolů podle tohoto nebo zvláštního zákona přispívá k ochraně a bezpečnosti osob a majetku, dohlíží na dodržování pravidel občanského soužití, dohlíží na dodržování obecně závazných vyhlášek a nařízení obce, v určitém vymezeném rozsahu se podílí i na dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích, v rozsahu svých povinností a zákonných oprávnění se podílí na dodržování právních předpisů o ochraně veřejného pořádku a činí opatření k jeho obnovení, podílí se na prevenci kriminality v obci, provádí dohled nad dodržováním čistoty na veřejných prostranstvích v obci, odhaluje přestupky a jiné správní delikty, jejichž projednávání je v působnosti obce a poskytuje potřebné informace Ministerstvu vnitra České republiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama