Doc. JUDr. Miroslav Němec, Ph.D.

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2013 17:34:44

Má-li být kontrola účinná, musí být objektivní a nezávislá

Má-li být kontrola účinná, musí být objektivní a nezávislá

CHCEME-LI, ABY BYLA V ČESKÉ REPUBLICE JAKÁKOLIV KONTROLA ÚČINNÁ, MUSÍ BÝT VŽDY OBJEKTIVNÍ, NAPROSTO NEZÁVISLÁ, JEJÍ VÝSLEDKY BY MĚLY BÝT VŽDY ZVEŘEJNĚNY A PROTI TĚM, KTEŘÍ PORUŠILI ZÁKON, MUSÍ BÝT VŽDY UPLATNĚNA TVRDÁ SANKCE

Občan, který pravidelně sleduje dění v naší české demokracii nemá moc příležitostí k úsměvu, neboť vedle mizivých pracovních příležitostí, všeobecné drahoty, nedostatku finančních prostředků takřka na všechno a dalších „pozitiv“ naší vysněné demokracie, se takřka denně dozvídá, jaké nedostatky byly zjištěny tam a tam, ale většinou jen v souvislosti s tím, že se již něco závažného stalo, je to vyšetřováno policií a teprve v těchto souvislostech se jakoby náhle zjistí, že byl závažným způsobem porušen zákon. A výsledek? Většinou se to tak nějak potichu vyřeší a život jde dál. Až do doby, kdy se opět něco závažného opakuje a novináři to zviditelní. Myslíte si, vážení páni poslanci, senátoři a ministři, že je to normální?

Myslíte si snad, že celá, poměrně rozvětvená, soustava kontrolních orgánů, která zde byla k nápravě různých nešvarů, vybudována již v době minulé, v době tzv. „totality“ (kterou tak rádi kritizujete i za to, co tehdy fungovalo daleko lépe než dnes), k ochraně spotřebitelů,  dnes správně funguje? Zřejmě si to myslíte, protože nejen, že nečiníte nic k nápravě současné nedobré situace, ale dokonce navrhujete, údajně v rámci nutných úspor, sloučení některých kontrolních orgánů či dokonce jejich zrušení. Se znalostí věci je ale třeba konstatovat, že takřka žádná kontrola v České republice dnes řádně nefunguje a začíná to již uvnitř některých firem, které vyrábí či dováží nejen spotřebitelské zboží, ale i potraviny. Již tam, jsou totiž v řadě případů a pod tlakem jejich manažerů, s cílem zvýšení produkce a pochopitelně hlavně zisku, porušovány české státní normy, výrobky jsou různým způsobem zcela vědomě šizeny na kvalitě a spotřebitelé, za nečinného přihlížení státních orgánů, jsou nepřetržitě okrádáni.

Pokud by, například, správně fungovala Česká zemědělská a potravinářská inspekce, nebylo by vůbec možné, aby si někdo, ať je to kdokoliv, dovolil dodat do obchodu nekvalitní potraviny, např. zapařené maso, maso z nuceného výseku, které je vědomě vydáváno za maso prvotřídní jakosti, či dokonce maso, které by mělo být odvezeno k likvidaci do kafilérie. Těžko by si mohl někdo dovolit dodat na trh párky, buřty či špekáčky, ve kterých je jen minimum masa vedle namletých, jinak nepoužitelných, kůží a různých náhražek a příměsí (namleté kuřecí pařáty, zobáky, rohy a kopyta, která jsou v popiscích viditelných však pouze pod lupou, pokud tam vůbec nějaké jsou, nazývány tzv. „masovým separátem“) nebo sekanou s obdobným složením. Těžko by si mohl někdo dovolit dodávat na trh zeleninu, která je plná škodlivých chemických přípravků a dokonce ji drze vydávat za tzv. „BIO“ potraviny s podstatně vyšší cenou.

Kdyby dnes řádně fungovala Česká obchodní inspekce, nikdo by si nikdy nedovolil balit do igelitových obalů zdravotně závadné, prošlé, zelené a dokonce již nahnilé maso, umyté rýžovým kartáčem ve slané či octové vodě, aby to spotřebitel nepoznal, prodávat nahnilé ovoce a zeleninu v takřka neprůhledných obalech s cílem oklamat spotřebitele, ani vyrobit a uvést na trh jakýkoliv nekvalitní, či dokonce zdraví ohrožující výrobek bez provedení všech důležitých atestů, včetně bezpečnostních, takže by se nemohlo nikdy stát, že až tehdy, když zemře dítě řádně připoutané v -  u nás prodávané - dětské autosedačce, ač by se to vzhledem k charakteru dopravní nehody stát nemělo, se zjistí, že tato autosedačka nesplňovala požadovaná bezpečnostní kritéria. Obdobně by se nikdy nemohlo stát, že z dětského kočárku vypadne malé dítě jen proto, že u nás zakoupený a dost předražený dětský kočárek nemá potřebnou stabilitu a při prudším pohybu se převrátí, při normální jízdě mu upadne kolečko jen proto, že není uloženo na ložisku, ale jen v jakémsi umělohmotném vylisovaném pouzdře, které se po ujetí několika set metrů rozlomí či se kočárek sám, bez jakékoliv pomoci, na nerovném terénu odbrzdí a rozjede, protože brzda, kterou je vybaven je zcela nefunkční, vyrobená z nekvalitního čínského plastu a přežije-li to dítě, je to jen dílem čiré náhody.

Obdobné to je tehdy, když zakoupíte dětem hračky a posléze zjistíte, že materiál, ze kterého jsou vyrobeny je zdravotně závadný, barva, kterou jsou natřeny či nastříkány vykazuje rakovinotvorné prvky či dětský nábytek vylučuje formaldehyd schopný, zejména u malých dětí, závažným způsobem poškodit jejich zdraví. Stejným zvěrstvem jsou pak případy u nás běžně prodávaného zdravotně závadného nádobí a kuchyňských doplňků, ale i nekvalitních umělohmotných ložních materiálů, polštářů a dek na spaní, textilovin, látek, oděvů a dokonce i spodního prádla, jejichž visačky klamavě hlásají, že jsou vyrobeny z čisté bavlny a ten, kdo je zakoupí, dostane po jejich prvním nošení vyrážku, a co do kvality provedení jsou zřejmě jen na jedno použití. V této souvislosti se sluší podotknout, že náš textilní průmysl byl v minulém, vámi tak kritizovaném, režimu doslova pojmem a jeho zboží jsme vyváželi takřka do celého světa, zatímco v důsledku vašich demokratických změn a opatření jsou z něho dnes doslova trosky a lidé, kteří tam pracovali, jsou nezaměstnaní a trpí nouzí. Ale takto jste „vylepšili“ doslova veškerá odvětví, která tehdy produkovala kvalitní výrobky do celého světa a zaměstnávala všechny slušné lidi, kteří chtěli pracovat.

Veškerá kontrola je dnes však nikoliv úkolem Policie České republiky, na kterou se dnes obecně již svádí cokoliv, ale vždy jen úkolem státu a jeho odpovědných orgánů, zejména jednotlivých ministerstev a jim podřízených kontrolních orgánů, které musí pracovat nikoliv chaoticky, jak je tomu dnes, ale naprosto profesionálně, cíleně a důsledně, neboť kontrolní činnost znamená, že budou všichni kontrolní orgánové celou pracovní dobu, popřípadě i déle, v terénu (u firem, které mají kontrolovat či na místech, kde jsou nekvalitní výrobky prodávány), musí být naprosto objektivní, nekompromisní, ale také neúplatní a z každé kontroly musí být vždy okamžitě vyhotoven nezaměnitelný zápis o zjištěných závadách s návrhem na přísný postih (např. zabavení a zničení veškerého závadného zboží bez náhrady s tím, že náklady na likvidaci zaplatí ten, kdo takové věci dal do oběhu či je nabízí k prodeji), včetně okamžitého zveřejnění všech údajů toho kterého živnostníka či firmy, včetně celých jmen a dalších dat jejich majitelů, a to na všech, občanům dostupných serverech a též i v denním tisku a též za citelného finančního postihu tak, aby se již stejné či obdobné praktiky klamání spotřebitele ze strany výrobců a prodejců nemohly opakovat.

Jestliže budeme opravdu chtít tyto věci uvést do pořádku a udělat v tomto směru něco pro naše občany, a to by mělo být cílem všech státních orgánů, za garance Vlády České republiky a Parlamentu České republiky, bylo by nanejvýš vhodné urychleně provést i příslušnou právní úpravu tak, aby u nás již nadále nebylo problémem veřejně pranýřovat ty živnostníky a majitele firem porušujících platné zákony naší země, aby jimi páchané podvody byly okamžitě po jejich zjištění publikovány a aby jim byly, za každé vážnější klamání spotřebitelů ukládány vysoké, až likvidační pokuty (pro živnostníka, fyzickou osobu již při prvním porušení zákona, např. 100 tisíc korun až 1 milion korun a při druhém porušení navíc i odebrání živnostenského listu nebo koncese na 10 let a při případném dalším porušení na doživotí a u firem – v případě společností s ručením omezeným např. 5 milionů až 50 milionů korun, a u akciových společností od 10 milionů do 200 milionů korun, apod., popř. i doživotní nemožnost dalšího podnikání), protože jedině vysokým finančním postihem a exekucí na soukromý majetek těchto podvodníků, můžeme docílit toho, že si ostatní budou dávat opravdu dobrý pozor na to, co vyrábějí, co dodávají na trh, s kým obchodují a od koho co nakupují pro další prodej.

Jenže už slyším ty řeči některých podvodných českých „také podnikatelů“, kteří chtějí rychle zbohatnout a právě proto provozují tyto a obdobné praktiky, že jsou u nás porušovány zákony, že je likvidováno soukromé podnikání, že jde o „totalitní“ metody, atd. a také některé poslance či senátory, které na tyto a podobné stesky těchto podvodníků stále slyší, protože jsou to přece jejich potencionální voliči. Těm je třeba říci, že stát je zde pro občany a proto vydává zákony - ne, aby byly porušovány, ale aby byly všemi subjekty beze zbytku naplňovány a jejich porušení, aby byly výchovné, musí přísně trestat. A podtrhuji slovo přísně! A pokud by to některým našim „vychytralým“ živnostníkům a podnikatelům nestačilo, protože si již takřka dvacet let zvykli na nehorázný bordel takřka ve všem, protože takřka vše dnes u nás řídí amatéři a jejich „kamarádíčci“, většinou lobbisté (jinak bývalí veksláci, podvodníci a nemakačenkové), včetně neskutečně „ochranářských“ opatření živnostenských úřadů, které neodebírají živnostenské listy ani koncese takřka za žádné, ani nejzávažnější prohřešky, stačí jim uvést několik příkladů ze zahraničí a humor je jistě přejde.

Jestliže ve Spolkové republice Německo předraží taxíkář opakovaně jízdné nebo použije vozidlo bez platné technické kontroly, je mu doživotně odebrána koncese a již nikdy nesmí v tomto oboru podnikat. Obdobně je tomu v SRN v případě, že majitel autobazaru prodá zákazníkovi kradené motorové vozidlo, navíc je za to trestně stíhán a jde-li o majitele - cizince s povolením k pobytu, který má povolení k takovému podnikání, je navíc odsouzen k náhradě škody a okamžitě poté nemilosrdně ze země vyhoštěn. Pokud někdo (kdokoliv, ať již běžný zaměstnanec, sportovec, slavný zpěvák či např. vysoce postavený senátor či dokonce guvernér státu) ve Spojených státech amerických nezaplatí řádně daně, resp. spáchá majetkový trestný čin s vysokou škodou, je ihned zatčen, rychle odsouzen a to až na 150 let vězení, je mu zabaven veškerý majetek, který propadá ve prospěch státu a neexistuje žádná výmluva, že určitý majetek je v držení dalších rodinných příslušníků, apod., jako u nás, protože jinak by byli odsouzeni všichni za spolupachatelství či podílnictví na daňovém trestném činu a majetek by státu propadl tak jako tak. A pro ty nejotrlejší je možno připomenout i jeden z posledních případů z tolik kritizované nedemokratické Číny, kdy vedení jedné čínské potravinové firmy v rámci úsporných opatření zaměnilo jednu složku dětské výživy za složku méně kvalitní a levnější, čímž došlo ke zdravotním potížím tří kojenců, z nichž jeden na následky požití této výživy prokazatelně zemřel. Případ byl, i na čínské poměry, velmi rychle odsouzen, přičemž ředitel této potravinové firmy, jeho výrobní náměstek a vedoucí výroby byli – před zraky tisíců tamních obyvatel – demonstrativně zastřeleni na náměstí města v sídle firmy ranou z revolveru do hlavy a byl jim konfiskován veškerý majetek a dalších 6 pracovníků této firmy bylo odsouzeno k mnohaletým trestům odnětí svobody a k vysokým pokutám. Myslíte si, že si ještě někdo, kdo to viděl na vlastní oči, či se o tom byť jen dočetl, dovolí něco podobného zanedbat či vědomě provést? Tak přemýšlejte demokratičtí právní mudrcové a pravdoláskařští svobodomilci. Protože u nás by se deset let prokazovalo, že za to vlastně nikdo nemůže, až by byl případ zcela jistě promlčen a pokud by za takový zločin byl vůbec někdo odsouzen, byl by to určitě pouze ten poslední dělník u pásu či linky. A kdyby byl snad nějakým omylem odsouzen sám pan podnikatel, určitě by dostal buď naprosto směšný trest podmíněný a podnikal by klidně dál, a nebo by byl odsouzen k nějakému směšnému trestu odnětí svobody a za všeobecně kvalitní péče vězeňské služby by se na naše společné náklady rekreoval v nějakém nápravně výchovném ústavu, protože pracovat tam dnes nikdo nemusí, a školil by se ve způsobech páchání dalších zločinů. A to, jak jistě všichni svorně uznáte, ani v naší pokroucené „demokracii po česku“ není společensky žádoucí.               

  

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Stínový ministr vnitra za LEV 21

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama