RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2013 20:33:13

Prezidentské povídání, díl XVII.,

Prezidentské povídání, díl XVII.,

... aneb čí vláda bude nakonec lepší, ta Nečasova nebo ta „Zemanova“?

Od posledního XVI. dílu volného cyklu „Prezidentského povídání“ uplynulo něco málo přes jeden měsíc. Během něho se udála spousta věcí. Objevila se spousta kauz, spousta politiků onemocněla, někteří virózou, u některých se navenek dostaly jejich životní problémy, které např. v těch tzv. „srdečních záležitostech“ postihují i jiné. Ne vždy se však dotýkají tak bytostně i životů dalších, ne-li většiny občanů ČR. Nejvíce se nás samozřejmě dotkly, a to nejen proto, že byly i s mezinárodní ostudou, ty údajně „nečasovsko-nagyovsky srdeční a korupční“. Bylo kolem nich, i přes krátkost jejich medializace, napsáno již mnohé a docela dost. Jen na jedno se tak nějak trochu zapomnělo. Dali totiž prezidentu M. Zemanovi jedinečnou, a zřejmě jedině možnou šanci naplnit svůj „lait“ motiv své prezidentské volební kampaně – „STOP Nečasově vládě!“, „VOLTE ZEMANA“.

Čas možná ukáže, že podtitul, který jsem zvolil pro XVI. díl „Prezidentského povídání“ - aneb plnění slibů nemusí být vždy pozitivní zprávou pro občana - byl docela výstižný. Ku cti prezidenta a jeho poradců budiž řečeno, že po této šanci skočili, jak „slepice po …“, nebo s ohledem na vervu a sílu útoku i zvolené prostředky, jako „hladový pes po kosti“. Konečně je, i přes problémy, v nichž se ČR nachází, a to i díky předchozím vládám Zemana (jednu vedl sám dalším, v podstatě dodal jejich premiéry a je za ně tak nějak odpovědný), je „kost stále obrostlá slušnými kousky masa“, za něž se vyplatí svést nějaký ten boj.

Prezident se snažil chovat a jednat tzv. státnicky a dle dikce Ústavy ČR. Přesto se však nelze ubránit dojmu, a to docela silného a konkrétního, že podtextem byly a jsou i jiné motivy. Nabídla se možnost pomoci k návratu svého předchůdce ve funkci a spolurealizátora tzv. „opoziční smlouvy“ z dob právě menšinové Zemanovy vlády ČSSD V. Klause. K tomu bylo a je třeba dokonat totální pád ODS až na dno historického minima oblíbenosti u občanů. Za jakousi berličku slouží, a nakonec poslouží, TOP 09 a „pobláznění“ Starostové. Na scéně přeci musí zůstat nějaký, alespoň trochu pravicově zaměřený politický subjekt, protože u nás v Čechách to bez pravolevého rozdělení neumíme. Neumíme se v rámci něho sice dohodnout, neumíme v něm dokonce, byť jen diskutovat a respektovat třeba názory toho druhého, ale prostě to potřebujeme. Tak to bude. Státnicky se navenek ukázala chladná a racionálně uvažující prezidentská hlava. Vyslechla v dramaticky „masarykovskohavlovském“ prostředí zámku v Lánech hlavní protagonisty současné údajně jen vládní krize. ODS se snažila překonávat sama sebe, v domnění, že vytváří jakýsi balíček poslední záchrany, v němž velice rychle vygenerovala. No, spíše vystrčila do centra dění poslední důvěryhodnější persónu, předsedkyni PS P ČR M. Němcovou, a dokonce byla a je ochotna za případnou záchranu necelého roku koaličního vládnutí přepustit tento post na čele sněmovny svému „úhlavnímu“ partnerovi TOP 09 a Starostové. Strany na levici se chovají jakoby jednotně ve svém jedině možném způsobu řešení situace, kterým je rozpuštění PS P ČR, a uskutečnění předčasných voleb. Tvrdím záměrně „naoko“, protože důslednost je vidět toliko u ČSSD, a to ještě upřímně míněná jen u její, řekl bych „sobotkovské“ části. Ono se prezidentovi Zemanovi daří i jeho další záměr, o němž mohl zřejmě snít v dlouhých bezesných nocí na Vysočině – vrátit ČSSD ono pokoření, kterého se mu dostalo při volebním souboji s V. Klausem, kdy díky tehdy své vlastní straně, resp. některým lidem v ní souboj prohrál a odešel „objímat stromy“ na zmíněnou Vysočinu. KSČM se chová, jako vždy jako „chytrá horákyně“. „Ani ryba ani rak“ – „jsme pro předčasné volby, ale mohla by zde vládnout úřednická vláda do nových voleb, které mohou být klidně v řádném termínu“, haleká jejich předseda V. Filip. To, že si myslí, že tato „anální speleologie“ do prezidentova pozadí, jak to kdysi vtipně nazval europoslanec M. Ransdorf, ji může přinést  do příštího supervolebního roku 2014 u občanů další plusové body a v případě očekávaného dobrého výsledku i prezidentovu přízeň na úkor ČSSD. VV v této hře musí rovněž hrát tu roli, kterou hrají a najednou jsou obsahem požadavků a rétoriky v podstatě v jednom šiku s těmi „politickými brontosaury“ z ČSSD a KSČM. Stranu Lidem udržel Zeman ve hře, aby se neřeklo a nebyly z této strany řeči, ale pro jistotu s předsedkyní Peake jednal v séparé, mimo zdi lánského zámku.

Divadlo graduje. V jeho dramaturgickém záměru byly dokonce na Radiožurnálu ČRo obnoveny i tzv. Hovory z Lán. Formát bude prý sice jiný, např. 55 minutový a určitě nepůjde o Masaryka či Havla (tomu se dá dokonce i věřit). Orgány činné v trestním řízení, Policie ČR, resp. její specializovaný útvar ÚOOZ a Vrchní státní zastupitelství v Olomouci šturmují a snaží se na první pohled ze slabě nastavených a zvolených ingrediencí uvařit nějaké menu, které by dalo na stůl pochopitelnější důvod, než snad jen pomoc v naplnění slibů prezidenta z volební kampaně, že Nečasova vláda skončí.

Šturmuje, i když se to na první pohled tak nemusí jevit, i samotný prezident M. Zeman a jeho poradci. Více se máme dozvědět údajně až v úterý 25. června 2013, kdy bude jasné, jak se bude situace díky krokům prezidenta, na něž má samozřejmě „okování“ z dikce Ústavy ČR, vyvíjet. Vše však nasvědčuje tomu, že se mohou těšit ti, co panu prezidentovi metli cestičku na Pražský hrad. Má zde nakonec být tzv. úřednická vláda, i když i sám prezident, jeho okolí i někteří z politické scény hovoří o tzv. vládě odborníků. Na post premiéra se licituje údajně o čtyřech jménech. Osobně se domnívám, že nejžhavějším kandidátem je bývalý ministr financí právě z dob Zemanovy vlády a jeho současný ekonomický poradce J. Rusnok.

Někdo si může klást v této souvislosti otázku, proč se dějí takovéto mimikry se zástupci politických stran? No, právě pro kulisu ústavnosti, plnění předvolebních slibů, vytváření dojmu, jak občané, kteří volili M. Zemana, volili správně a že nenaletěli člověku plnému komplexů, snad i zdravotních neduhů poplatných nejen věku a životním peripetiím, a hlavně, aby nebylo okamžitě zřejmé, že musí být odměněni právě určití lidé, že se zde hraje i lukrativní státní zakázky, zejména dostavbu Temelínu apod. atd. A třeba ve svých „viděních“ nemá, ale vůbec nemá pravdu pan P. Hájek, že „nám tu do toho zase někdo kecá ze zámoří…“ Dokonce samotnému Zemanovi na Hradě! S ohledem zejména na ocenění lidí z okolí M. Zemana, okolí toho dřívějšího, pozdějšího i toho současného nemusí jít nutně o tzv. vládu úřednickou, jako o vládu Zemanovu. Až čas má opět šanci ukázat, zda bude tato Zemanova vláda lepší té bývalé, odcházející a zřejmě končící vlády v demisi, vlády Nečasovy.

V úterý 25. června 2013 se tedy zřejmě rozhodne, jak dál, na co se občan ČR může nebo nemůže těšit a zda se vůbec bude moci těšit… Určitou jistotu máme s ohledem na termíny a ústavní zvyklosti, které snad budou, proboha, respektovány a dodrženy, zaručenou. A sice, že divadlo odehrávající se tu před našima očima, divadlo, jehož jsme nedobrovolnými diváky a žel i spoluautory a „štěkovými“ herci (nikoliv již scénáristy, dramaturgy či režiséry) bude ještě chvíli trvat. Jen nevím jak Vy, ale já bych si jeho další reprízy nepřál, spíše jeho derniéru. Na lepší role můžeme mít šanci, leč až v příštích volbách a vůbec se nelze domnívat, že to bude v nějakém dřívějším, předčasném termínu. Rád bych se mýlil, opravdu rád…..

Vlastimil Balín, také jen divák, jen snad poučenější…..

<a href="http://www.novinky.cz/domaci/305677-zeman-jasne-naznacil-ze-soucasnou-koalici-potopi.html">Zeman jasně naznačil, že současnou koalici potopí</a>

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama