Ing. Josef Barta, MBA

  • OČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.07.2013 13:28:30

Proč Romové nepracují (někteří) a jak je to možné změnit

Proč Romové nepracují (někteří)  a jak je to možné změnit

Střety Romů s ostatními obyvateli některých měst, demonstrace a vzájemné agresivní chování vůbec nepřispívají klidu v naší zemi.

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Česká ekonomika se stále více propadá vinou špatně nastavených pravidel pracovního trhu a tichému přihlížení odpovědných zástupců lidu k rozkrádání majetku státu/občanů. Současný stav více než jedné pětiny pracujících je pod hranicí bídy. Ti, co nepracují či nemají možnost nalézt práci, jsou na tom ještě hůř - končí na ulici.

Mám řadu přátel „Romů“, kteří jsou čestní, pracovití, odpovědní. Stejně jako ostatní občané dokud mají práci, je to dobré. Když o práci přijdou a nemohou jinou najít, hledají zdroj příjmů jinde, byť nelegální cestou. Podívejme se jen, kolik v poslední době obvinila politiků a veřejně činných osob z trestné činnosti. Co je důvodem? Majetek! Snaha mít dostatek toho, co je potřebné k životu ve spokojenosti.

Romové vždy byli (a předpokládám i budou) lidé, kteří žijí dnes. Chtějí si užít života, dokud mohou. Proč jim to zazlívat? Mnoho ostatních z celého světa by tak chtělo žít, ale mají stále o něco obavu. Proč v tom bránit nejen Romům, ale i ostatním občanům omezováním pracovního trhu. Většina Romů, ale i ostatních občanů, má znalosti nebo umí různé druhy prací a dobře!

Pokud ale odvedou/prodají svou práci dnes, proč by měli čekat do výplatního termínu stanoveného podle nějakých předpisů? Dnes prodají práci, dnes si mohou užít výsledků. Proč nelze nastavit pravidla prodeje práce tak, aby se oživil pracovní trh nabídkou služeb a činností na principu obchodních vztahů. Proč je pracovní trh terorizován nesmyslnými opatřeními pro zákaz poskytování a prodeje práce jednotlivců. Obchod s prací je rovnocennou obchodní transakcí jako při jiných obchodech a účastni mají právo na svobodnou a rovnou pozici při projednávání podmínek takového obchodu! 

Problém je však v tom, že vlastníci práce nemohou svou práci prodávat svobodně v tržně hospodářském prostředí, kde by si s tím, kdo si jejich práci kupuje, sjednali pravidla a podle nich svou práci prodali. Zákoník práce nedovoluje svobodné obchodování s vlastní prací. Prodej práce jako OSVČ nebo právnická osoba nese s sebou opět mnoho úskalí, které bývají pro vlastníka práce omezující.

Občané, zvažte, zda neumožnit prodej práce jednotlivců podle nově a spravedlivě nastavených pravidel. Ekonomika by opět začala kvést, lidé by nemuseli chodit na melouchy a krást. Skončila by éra černé a šedé ekonomiky, stát by plnil státní pokladnu, domy by přestaly být ostudně zchátralé chatrče a zbořeniny, protože by zbylo nejen na dobré žití, ale i na opravy. Společensko-ekonomická formace „privatismus“ nabízí rovnocenné postavení pro Romy i ostatní občany České republiky. Řešení stávající ekonomické krize a romské otázky se však týká i ostatních částí evropského území a to nejen Evropské unie.

Věřím, že změna systému prodeje práce a respektování i ochrana vlastnictví práce a jejich výsledků vyřeší romskou otázku. Vyřeší se však současně i problém zaměstnanosti a nastartuje ekonomika států, kde tyto změny budou provedeny. S umožněním svobodného prodeje práce souvisí i rovné a spravedlivé podmínky posuzování majetkové a trestní odpovědnosti pro všechny bez rozdílu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama