Otto Chaloupka

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.07.2013 19:30:18

Sociální pomoc státu bude navázána na přístup občana ke státu

Sociální pomoc státu bude navázána na přístup občana ke státu

Dnes jsem zveřejnil dlouho očekávané informace o svých návrzích změn zákonů o sociálních dávkách.

Stávající zákony nepřehledné, neúplné a poskytují prostor pro zneužívání. Systém je štědrý k lidem, kteří nechtějí pracovat a motivuje k zahálčivému způsobu života.

Budou proto stanoveny podmínky, definující osobu/rodinu coby tzv. rizikovou (osoba/rodina, která pobírá dávky v hmotné nouzi dlouhodobě; navštěvuje herny/casina; požívá alkohol nebo omamné látky; použila dávku v hmotné nouzi na jiný účel než na naplnění životních potřeb; nepodporuje děti v řádné školní docházce; páchá trestnou činnost, atd.). Tzv. riziková osoba bude povinná se dostavovat v určenou hodinu v pracovních dnech na určené místo. Na daném místě se bude muset zdržovat 8 hodin a dbát pokynů pověřené osoby. Při nedodržení této povinnosti budou dávky odejmuty.

Forma a výška sociální pomoci státu bude navázána na přístup občana ke společnosti a státu, a na chování jeho rodiny.

Rodiny budou motivovány k maximální podpoře dosažení co nejvyššího vzdělání u svých dětí, jak zvláštním ohodnocením za dobré výsledky dětí ve škole (stravenky, finanční odměna), tak i sankcemi za neomluvenou docházku a špatný prospěch (zařazení do skupiny tzv. rizikové osoby/rodiny a z toho vyplývající důsledky).

Zákony umožní dlužníkům splácet svoje dluhy (pokuty apod.) formou veřejně prospěšných prací.

Sjednotí se podmínky (jednotná metodika) pro výběr dětí do praktických (zvláštních) škol. Na rozhodnutí se nebudou podílet ředitelé škol, ani rodiče.

Úpravy zákona, jimiž se zamezí zneužívání podpory bydlení majiteli nemovitostí (minimální výměra obytné plochy na osobu).

Snažil jsem se o to, aby změny byly komplexní, proto do nich zapracoval návrhy a názory odborníků na sociální politiku, ale i neziskových organizací, zabývajících se romskou problematikou. Zohlednil také slovenský návrh Romské reformy. Podle Chaloupky velkým přínosem byla i odborná konzultace s představiteli Strany rovných příležitostí.

Je mi jasné, že mnou navrhované změny nejsou okamžitým řešením dnešní vyhrocené situace ve společnosti. Tato je následkem hlavně dlouhodobého přehlížení špatně nastaveného sociálního systému v České republice. Mnou navrhované změny jsou pozitivní pro následující roky a budoucnost. Okamžité řešení současné vyhrocené situace je na policii a justici, které musí s okamžitou platností přestat zohledňovat barvu pleti, jak pachatele, tak i oběti trestné činnosti. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama