Vojtěch Žižka

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2013 23:00:27

NÁZOR PREZIDENTA ČR KLAUSE NA STUDENTY

NÁZOR PREZIDENTA ČR KLAUSE NA STUDENTY

Článek, který jsem publikoval ve studentských novinách v roce 2012.

 Návštěva prezidenta Václava Klause mne i mnohé určitě potěšila. Plná aula na ekonomické fakultě tomu byla důkazem. Kdo by si nechal ujít křest knihy a přednášku od naší hlavy státu? Poslouchal jsem pozorně, co nám prezident jako budoucí generaci přenechá za moudra. Protože už při představování neopomněli zdůraznit všechny prezidentovy tituly, dychtivě jsme tedy naslouchali.

Pak došlo na dotazy z řad studentů, jeden však byl jaksi mimo mísu. „Jaký máte názor na to, že jsou i lidé z nemajetných rodin, kteří by chtěli studovat, ale díky zavedení školného se jim tento sen ztratí?“ V posluchárně zhoustla atmosféra. Prezident se zamyslel a odpověděl: „Já považuji, ne studium na základní ani na střední škole, ale studium na vysoké škole zadarmo za parazitování studentů na zbytku naší společnosti.“  V tu chvíli prezident čekal na pískot, ale místo toho polovina sálu koukala nevěřícně na přednášejícího a druhá polovina jej podpořila potleskem. Sám dotazující se podivil. Zadíval jsem se tedy znovu na knížku, kde byl podepsán Prof. ing. Václav Klaus, CSc.  Nějak jsem si nemohl srovnat myšlenky. Jak to, že ti, co vystudovali bezplatně třeba i v zahraničí, nebyli parazity na společnosti, za to my, současní studenti, ANO.

Nelíbí se mi pohled na věc osobností pana prezidenta, která by měla dbát na to, aby český stát vzkvétal, měl chytré a vzdělané obyvatelstvo, místo toho nás studenty demotivoval takovouto narážkou. Pokud má pocit, že vysokoškolsky vzdělaných studentů je příliš mnoho, měl by se zasadit o přísnější pravidla studia, ať každý dokáže, že na studium má intelektuální a studijní předpoklady. Podle mého názoru po zavedení školného, tak budou studovat jen ti, kteří sice studijně na tom nejsou nejlépe, ale rodiče jim zkoušky zaplatí, anebo se bude muset celá rodina stejně jako za 1. republiky na studia složit. Přitom v dnešní době, kdy peníze utíkají úplně jinudy, např. předražováním státních zakázek, korupcí a tunelováním naší společnosti se tedy ptám: „Proč se nejdříve takovým činům neudělá přítrž, proč se neucpou černé díry státního rozpočtu?“ Pak by určitě zbylo hodně peněz nejen na školství… Jenže to jsme už v oblasti science fiction.

Mrzí mne to a jsem z toho smutný.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama