MVDr. Josef Řihák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2013 16:23:18

Na povodňové škody míří dalších 62 211 000 korun

Na povodňové škody míří dalších 62 211 000 korun

Rada kraje rozdělila obcím a krajským organizacím další finanční prostředky na pokrytí prvotních škod po povodních.

Rada Středočeského kraje na svém pondělním zasedání projednala a schválila v pořadí čtvrtý návrh na poskytnutí neinvestičních účelových dotací obcím a organizacím SK na pokrytí prvotních nákladů a nezbytná opatření přijatá obcemi a krajem v rámci řešení krizové situace při povodních po vytrvalých deštích v červnu 2013.

Celkem Středočeský kraj obdržel od státu neinvestiční účelovou dotaci na pokrytí prvnotních nákladů souvisejících s povodněmi v celkové výši 220 000 tis. Kč. Určeny byly na nákup materiálu, drobného hmotného dlouhodobého majetku, nákup vody, paliv a energie a na opravy, například na nákup vysoušečů zdiva, odvlhčovačů, čerpadel, motorových pil a vyprošťovacího zařízení, zdravotnického materiálu a léků, desinfekčních prostředků, odvoz odpadů, revize elektroinstalace a posudky statika, nákup očkovacích vakcín, monitorování vody a půdy, rozbory pitné vody a obnovu dodávek pitné vody, elektřiny, plynu, nákup a opravy poničeného zařízení, stavební úpravy či demolice nebezpečných a život ohrožujících staticky narušených objektů. Rozhodnutím Zastupitelsva již kraj vyplatil z celkové výše 151 515 000 korun. K rozdělení tak zbylo 68,5 milionů korun a kraj vyzval města a obce k upřesnění jejich požadavků, které mohly zasílat do 20. srpna 2013.

„Tentokrát rozdělujeme částku ve výši 62 211 000 korun na základě již upřesněných požadavků obcí a příspěvkových organizací na pokrytí prvotních nákladů a nezbytná opatření při řešení krizové situace po povodních. Některé obce nám již dokonce  zasílají i  vyúčtování dotace na pokrytí prvnotních nákladů, takže jde defacto o první vyučtování této státní pomoci,“ upřesnil hejtman Josef Řihák.

Podle aktuálního seznamu postižených obcí, které Středočeskému kraji předal HZS SK bylo k 30. srpnu 2013 povodní postiženo celkem 350 obcí. Z toho 271 obcí požaduje uhrazení prvotních nákladů a 79 obcí nikoliv.

„120 obcí již dříve požádalo kraj o zálohu na prvotní škody a nyní, po upřesnění jejich požadavků, činí výše této další zálohy celkem 56 151 000 korun. Další požadavek na úhradu prvnotních nákladů uplatnilo celkem 6 příspěvkových organizací Středočeského kraje v celkové výši 3 228 000 korun a 4 akciové společnosti  ve výši 2 832 000 korun,“  dodal hejtman s tím, že se jedná o akciové společnosti nemocnice Kladno, Kolín, Příbram a Mladá Boleslav. Dále o příspěvkové organizace Obchodní akademie Beroun, ZŠ Pečky, SZŠ a SOŠ Poděbrady, Gymnázium a SOŠ Sedlčany, Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy a Muzeum Podblanicka. Největší zálohu na prvotní škody nyní obdrží Brandýs nad Labem (17,2 mil. Kč), Neratovice (3,9 mil. Kč) a Kutná Hora (2,5 mil. Kč).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama