Michal Babák

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2013 15:47:59

Za současný finanční stav nemocnic nese odpovědnost Kalousek a Nečasova vláda

Za současný finanční stav nemocnic nese odpovědnost Kalousek a Nečasova vláda

Před rokem jsem na půdě sněmovny a do médií říkal, že nemocnice budou mít velký problém jakž takž doklepat rok 2013. Jenže univerzální pravdu na finance měl v té době ještě pan Kalousek.

Krizový štáb nemocnic v těchto dnech upozornil, že do konce roku může mít vážné finanční problémy až třetina nemocnic. To sebou nese odklad plánovaných operací a celkové ohrožení nemocniční péče.

„Každému jen trochu erudovanému člověku muselo být jasné, že snížení úhrad nemocnicím od zdravotních pojišťoven vyhláškou ministerstva zdravotnictví, zvýšení DPH na léky a další faktory, jako inflace, se negativně projeví velmi brzy. Na jedné straně dostanete méně peněz, na druhé musíte víc vydávat. Pro pana Kalouska a potažmo i vládu to ale byla zřejmě příliš náročná matematika.“ 

Právě bývalý poslanec s několika kolegy už začátkem roku prosazoval, aby zvýšení DPH na léky bylo alespoň kompenzováno většími odvody za státní pojištěnce. To ale tehdejší vláda a ministr financí jednoznačně odmítli.

„My sílu na prosazení vyšších odvodů neměli a vláda měla jiné priority. Hlavně, že do S-karet TOP09 investovala, co se dalo a ještě se slušný balík ze státních peněz zaplatí jako kompenzace České spořitelně. Na to peníze pan Kalousek našel.“ 

Michal Babák

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama