PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2013 11:17:19

Česká pravice a zásada mrtvého koně

Česká pravice a zásada mrtvého koně

Indiáni kmene Dakotů měli zásadu mrtvého koně. Zní jednoduše: sedíš-li na mrtvém koni, sesedni.

Na české politické scéně je tím mrtvým koněm pravice. Ta žila po listopadu 1989 z „velkého odmítnutí“, nemusela nic nového vymýšlet a hlásala návrat k "osvědčeným“ hodnotám. Reagan a Thatcherová byli idoly, Klaus mluvil o „mainstreamových řešeních“, tedy o podřízení se hlavnímu proudu a tím tehdy byl návrat ke konzervativním a liberálním mýrům, jejichž zvláštní mix se u nás prosadil. „Trh bez přívlastků“ měl byl kritériem pro všechno.

Od roku 2008 se ale i u nás ví, že je tu krize, která vstoupila do další vleklé fáze. Protože se ale lidé „pravé vůle“ bojí, že by národ sesedl s mrtvého koně a protože 80% novinářů se v minulosti deklarovalo jako pravicoví, dostavil se zvláštní efekt. Místo sesednutí s mrtvého koně se vytvářejí týmy pro účinnější výcvik mrtvého koně, skupiny pro přesvědčivější image mervého koně nebo asociace pro lepší výživu mrtvého koně. Tyto úkoly si různě rozdělují a přehazují ODS Martina Kuby a Miroslavy Němcové, TOP 09 Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska a nově také ANO Andreje Babiše.

ODS (třeba ústy hujerovsky fungujícího Jiřího Pospíšila, který prosadil právní zmetek v podobě občanského zákoníku jdoucího proti občanům) tvrdí, že za všechno špatné tady mohou komunisté, případně fakt, že jsme se s komunismem nevyrovnali. Tomu se lidé, drcení každodenními starostmi už docela otevřeně smějí. Nevymyslí-li ODS něco jiného, spadne pod deset procent a pak tam dojde k výbuchu. Že se špičky ODS nic nového nenaučily, ukazují výroky Přemysla Sobotky o rušení poplatků za děti v nemocnicích: výjimky by se prý dělat neměly. Podotýkám, že s výjimkou ODS toto zrušení podpořily všechny strany.

Pravicoví politikové se tvářili a tváří jako obhájci „normálních“ a standardních demokratických poměrů.  To by platilo ovšem jen tehdy, kdyby normální a standardní byl úpadek společnosti a degradace mezilidských vztahů. Ale nespokojenost lidí se stalo politickou veličinou a tak se dočkáme po ltech toho, že nebude platit aforismus osvícence Georga Christopha Lichtenberga, že nuly, aby získaly na hodnotě, musí stát vpravo.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama