Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2013 23:39:20

Evropská unie má smysl, vzdálila se ale původní myšlence

Evropská unie má smysl, vzdálila se ale původní myšlence

Britský premiér David Cameron chce nechat přehodnotit unijní smlouvy a „velmi radikálně“ projednat nový vztah mezi Velkou Británií a Evropskou unií.

 Na konferenci své Konzervativní strany dále prohlásil, že chce navrhnout, aby jeho země odvolala svůj podpis pod Evropskou úmluvou o lidských právech.

Otec myšlenky Robert Schumann a ostatní otcové sjednocené Evropy se musí obracet v hrobě, když vidí tristní důsledky svého snažení. Brusel se dnes stal synonymem socialistického přerozdělování a sociálního inženýrství, které snad nemělo obdoby ani v rozvinutém socialismu. Evropská unie má smysl, ale pouze tehdy, pokud se vrátí k původní myšlence. Volný trh, volný pohyb osob, kapitálu a pracovních sil je něco, co má smysl a co přináší výhody každému členu EU. K tomu ale není potřeba Brusel.

V tuto chvíli je EU špatně vedená instituce, která komplikuje lidem ve členských zemích život a pouze zajišťuje nadstandardní životní úroveň tisícům evropských úředníků a politiků.

A Česká republika? Když jsme na začátku 90. let usilovali o vstup do Evropské unie, měli jsme představu, že vstoupíme do jakéhosi exklusivního klubu, jehož členství nám dá rychle zapomenout na 40 let socialistické historie. Bohužel, Evropská unie, ve které nyní žijeme, se jen málo podobá té vysněné. Panují v ní stejné zlořády jako u nás, ne-li větší, některé země na jihu kontinentu se potýkají s dlouhodobou ekonomickou krizí a euro již dávno není symbolem prosperity.

Evropská pravidla svazují naší ekonomiku a některá její odvětví kvůli diktátu z Bruselu a špatně vyjednaným podmínkám při vstupu do EU zcela zanikla. Ukazuje se, že v Evropské unii některé země rozhodují a jiné jen poslušně přikyvují. A my patříme, bohužel, do té druhé skupiny.

Mělo by se to velmi rychle změnit. Česká republika do spojené Evropy – Evropské unie – nepochybně patří a měla by v ní zůstat. Měla by si však prosadit takové podmínky členství, které by ji nediskriminovaly a umožňovaly její další rozvoj jako suverénního státu, nikoli jako faktického vazala dominantních členů unie.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku
https://www.facebook.com/milansarapatka.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama