Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2013 10:58:06

Pravice svou asociální politikou založila na budoucí problémy země

Pravice svou asociální politikou založila na budoucí problémy země

Již prezident Roosevelt řekl: „Politická rovnost, kterou jsme kdysi získali, je bezvýznamná tváří v tvář nerovnosti ekonomické“.

Tyto slova jasně charakterizují sedmiletou asociální vládu české pravice, která nedbala na spravedlnost, solidaritu a rozvoj občanské společnosti.

Podle zprávy české pobočky Social Watch za rok 2012, vzrostlo v České republice přes ekonomickou recesi bohatství těch nejbohatších a naopak se zhoršilo postavení těch nejchudších. V naší zemi je 18 tisíc lidí, jejichž majetek dosahuje minimálně 1 milionu USD, protože v minulém roce přibylo dalších 900 osob. Celkový majetek českých dolarových milionářů je odhadován na 42 miliard USD a vzrostl v roce 2012 o 5,4%. Naproti tomu se kvůli pravicové hospodářské politice a přijatým plošným škrtům zhoršilo postavení žen, zejména matek samoživitelek a samostatně žijících seniorů. Omezení příspěvků a zvýšení DPH pocítili ženy dvakrát silněji než muži.

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyplatilo čtyři pětiny částky vyhrazené na dávky v hmotné nouzi. Z alokovaných 7,5 miliardy korun bylo vyplaceno ke konci měsíce července již 6 miliard. Oproti roku 2012 je to nárůst o 1,7 miliardy Kč. Podle nestátních neziskových organizací past chudoby v naší zemi sklapla, protože pro 1 milion občanů v naší zemi nestačí jejich příjmy, až již z penzí, sociální pomoci či mezd na jejich obživu. Zejména se to týká sociálně vyloučených osob, Rómů a osamělých seniorů.

Přes pomoc Agentury pro sociální začlenění, která v roce 2012 aktivizovala 37 projektů za půl miliardy korun se ukazuje, že bez sociálního fondu z prostředků EU bude v budoucnu problém vážnou sociální situaci vůbec řešit. Zejména proto, že řada pseudo podnikatelů si udělala výhodný obchod z doplatků na bydlení. Pro jakoukoliv vládu bude úkolem zamezit neefektivnímu vynakládání sociálních dávek, a to změnou legislativy.

Zároveň bude nutno nastavit transparentní pravidla pro dávky v hmotné nouzi a zejména pro kontrolu její distribuce. Úřady práce bude nutno pět transformovat pro aktivní politiku zaměstnanosti a zejména bude nutno přijmout taková opatření, která povedou ke zvýšení zaměstnanosti.Bude nutno přijmout zákon o sociálním bydlení a ve spolupráci s obcemi vybudovat nové byty pro sociálně potřebné. Aktivní politikou a za pomocí peněz z evropských fondů bude nutno snížit napětí mezi majoritní společností a Rómskými spoluobčany, bude nutno zvýšit důraz na vzdělání mladé generace a sociální začleňování.

Stále musí platit, že bez práce nejsou koláče, a proto je důležité vyburcovat aktivitu české společnosti, která musí konečně začít cítit, že spravedlnost existuje a že vymahatelnost práva nesouvisí s nabitou prkenicí. Lidé chtějí práci, za kterou dostanou dobře zaplaceno, chtějí mít dostupné a kvalitní zdravotní péči, rovný přístup ke vzdělání a pomoc státu v době nouze. Nelze sledovat postupný rozpad soudržnosti naší společnosti, kde existuje špatně placená práce, kde je omezován přístup k veřejným službám a kde je potlačován evropský sociální model.Chce to více solidarity a transparentnosti.Stále je totiž ještě čas politiku změnit ve prospěch drtivé většiny občanů České republiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama