Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2013 16:56:45

Změny v migrační politice jsou potřeba, zatím se nahrávalo korupci

Změny v migrační politice jsou potřeba, zatím se nahrávalo korupci

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina se rozhodl pozměnit migrační politiku a otevřít Českou republiku žadatelům z východu o dlouhodobý pobyt. Jednoznačně s ním v tomto kroku souhlasím, dosavadní systém je totiž ostudou naší země.

Na začátku stály skandály, kdy se na východě zprostředkovávala česká víza za peníze. Po odkrytí těchto praktik v některých zemích, například ve Vietnamu, muselo pár pracovníků ministerstva zahraničních věcí dokonce odejít ze svých postů. Ministerstvo následně pod vedením Karla Schwarzenberga přišlo s novým systémem pro vydávání víz, fungujícím na internetu po jménem Visapoint, který měl vše vyřešit.

Žadatel se proto nyní musí objednat na interview a až poté může získat vízum. Jenže v některých zemích se žadatelům prakticky nikdy nedaří ani dostat se do systému a podat na konzulátním oddělení českého velvyslanectví žádost o interview, neboť systém Visapoint jim sdělí, že kvóta pro žadatele jsou již vyčerpaná. Vzápětí však obdrží e-mailem nabídku, že jim kdosi přihlášení na interview za úplatu zařídí. Nyní již ne za pár set dolarů jako dřív, ale rovnou za tisíc eur. A kšeftování s českými vízy je zpět. Navíc je systém Visapoint velmi „nedokonalý“, takže stopy po případné manipulaci se údajně nedají dohledat. Že by záměr?

Naše vízum si tak může „koupit“ každý movitý lempl a naopak systém často zabraňuje schopným studentům z východu, aby u nás studovali a platili školné. Česká republika je pro ně alternativou k Velké Británii (hlavně díky češtině, která je podobná jejich jazyku). Tito lidé by nás později mohli propagovat ve svých zemích, ale není jim to umožněno. Stejně tak systém brání byznysmenům, aby v Česku obchodovali a nakupovali výrobky našich továren. Dříve zaplatili několik set eur zprostředkovateli ve frontě na víza před českou ambasádou, nyní to je násobek této sumy jinému zprostředkovateli, skrytému za anonymitu internetu.

Ukazuje se, že systém Visapoint nejen že korupci při vydávání českých víz nezabránil, ale naopak ji, jak je zřejmé z mnoha příkladů opakovaně publikovaných i v zahraničních médiích, posunul na vyšší, sofistikovanější úroveň.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku

https://www.facebook.com/milansarapatka.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama