JUDr. Vít Bárta

  • VV
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2013 11:39:47

Milá rekonstrukce státu, když už děláš humbuk, měla by sis ověřit fakta

Milá rekonstrukce státu, když už děláš humbuk, měla by sis ověřit fakta

Prohlášení Víta Bárty k přepadení Rekonstrukce státu

Dnes mou plzeňskou kavárnu Partie narušili členové Rekonstrukce státu, aby mi předali anticenu a vyčetli mi, že jsem nehlasoval pro klíčové protikorupční zákony. Protože jsem si samozřejmě na místě nepamatoval, kdy a jak jsem hlasoval, musel jsem vše dohledat, Mrzí mě, ži se analytici ani nebyli schopni dohledat omluvenky.

Milá rekonstrukce státu, když už děláš takový humbuk a se vší pompézností mi předáváš anticenu v mé kavárně před novináři a kamerami ČT, měla by sis ověřit některá fakta. Ve třetím čtení vládní novely zákona o opatření ke zvýšení transparentnosti akciových společností jsem hlasoval pro, a když se pak zákon vrátil ze Senátu, a bylo potřeba jej přehlasovat, byl jsem na dovolené se svojí ženou a řádně omluven. Hlasování navíc skončilo výsledkem 158 pro, tedy žádná těsná většina.

hlasování zde- http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G%C2%B4=57754

Co se hlasování o rozšíření pravomocí NKÚ týče. Tenkrát jsem se zdržel proto, že paní Karolína Peake vyjmula z kontroly NKÚ ČEZ.  Rozšíření kompetencí NKÚ jsem nezarazil já, ale sociálnědemokratický Senát. Poté to byly  opět Věci veřejné, které podaly návrh novely, kterým by se kompetence rozšířily i o ČEZ.

Možná by tě, vážená rekonstrukce státu, mohlo zajímat i toto oficiální prohlášení strany, z 13. března 2013, které se vydalo už za mého předsednictví.

VV se shodují s Rekonstrukcí státu, ještě posílit pravomoci NKÚ

Vážení zástupci projektu „Rekonstrukce státu“

velice si vážíme Vašich iniciativ vedoucích k  omezování korupce a k prosazení protikorupčních legislativních opatření v České republice. S obsahovou náplní Vašeho programu se naprosto ztotožňujeme. Jak vyplývá i z prohlášení předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřiny Klasnové, podporujeme všechna Vámi navržená protikorupční opatření. Většinu z nich Věci veřejné také prosadily do protikorupční strategie vlády a aktivně se podílely na jejich legislativní přípravě.

Aktuálně se naše snahy týkají novely ústavního zákona a zákona o NKÚ, jimiž by měly být rozšířeny kontrolní pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu na kontrolu hospodaření obcí a krajů, jakož i podniků se státní či územněsprávní majetkovou účastí. A to včetně podniků typu ČEZ. Tuto novelu v rozšířeném znění podaly VV znovu poté, co její vládní znění nepřijal senát. Rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ přitom VV považují za jednu z klíčových úprav. Zároveň je třeba vytvářet na vládu tlak, aby se kontrolními závěry NKÚ pečlivě a bryskně zabývala a nedocházelo k prodlení, jež vláda předvedla například v případě Kontrolního závěru NKÚ k hospodaření Lesů ČR, jehož projednání jí trvalo téměř rok a ani poté vláda nevyvodila náležité důsledky.

V tomto duchu Vám proto děkujeme za spolupráci a věříme, že společný tlak na vládu, nejen při jejím zítřejším jednání, na jehož programu jsou právě novely VV vedoucí k rozšíření pravomocí NKÚ, bude úspěšný. Vybízíme Vás – podpořte tyto konkrétní novely zákona a generujte tak širší argumentační a odborný tlak na zítřejší jednání vlády. Máme tak šanci společnou myšlenku uvést do praxe mnohem rychleji.

Jménem Věcí veřejných

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová
Místopředseda poslaneckého klubu VV Michal Babák

Mrzí mě, že si Rekonstrukce státu vybrala pro svou anticenu mě. Byly to VV, které vyměnily policejního prezidenta a po letech zametání se konečně začalo vyšetřovat. Byly to VV, které předložily nejtvrdší majetkové přiznání, které by platilo i zpětně. Byly to VV, které předložily novelu zákona o veřejných zakázkách.

Byly to VV, které zrušily doživotní imunitu politiků, byly to VV, které předložily novelu o trestní odpovědnosti právnických osob. Byly to VV, které vycházely vstříc v podstatě všem 9 bodům, které Rekonstrukce státu požaduje...Myslím, že by si tuto cenu zasloužil úplně někdo jiný...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama