Ludvík Šulda, BBA

Poctivost se musí vyplácet
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2013 17:41:13

Prezident Zeman pokračuje v jestřábím stylu zahraniční politiky

Prezident Zeman pokračuje v jestřábím stylu zahraniční politiky

Ač v mnoha věcech se zdá být současný prezident Miloš Zeman v konfliktu se svými pravicovými odpůrci, v jejichž čele stojí předseda TOP 09, jeho hlavní soupeř v prezidentské kampani a bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg,

v otázce zahraniční politiky, a především vztahu ke Státu Izrael u nich panuje nebývalá shoda. 

Již jako premiér vlády za ČSSD označil Miloš Zeman při své návštěvě Izraele v roce 2002 tehdejšího nositele Nobelovy ceny za mír a palestinského vůdce Jásira Arafata za teroristu a přirovnal ho k Adolfu Hitlerovi. Jeho slova ve své době vyvolala obrovské pobouření, neboť to byla dlouhá léta právě Česká republika, respektive socialistické Československo, které podporovalo právo Palestinců na sebeurčení a jejich vlastní stát. Již tehdy pokulhávalo i jeho další přirovnání situace Izraele k té v Československu před II. světovou válkou. Už před 11 lety neměl Izrael a ostatní země podle Zemana vyjednávat s Palestinci stejně jako západní mocnosti s Hitlerem v předvečer Mnichova.

Tehdejší premiér a současný prezident Miloš Zeman přitom patrně zapomněl na tu skutečnost, že to byli právě židé, kteří z historického území současného Státu Izrael vyhnali jeho původní obyvatele, že to byli právě židé, kteří ještě před vypuknutím II. světové války teroristickými metodami bojovali proti tehdejší britské koloniální správě Palestiny a v těchto metodách pokračovali až do vzniku Státu Izrael. Ani po svém vzniku však tento stát nepřestal se svojí výbojnou politikou a na úkor sousedních zemí a navzdory mnoha rezolucím OSN rozšířil území svého státu. Mezitím ještě dlouhodobě kolonizuje okupovaná palestinská území. Pásmo Gazy je téměř hermeticky odděleno zdí od zbytku světa, jeho obyvatelstvo trápí extremní nezaměstnanost a chudoba, již několikátá generace zde vyrůstá bez naděje na zlepšení své situace a je dlouhodobě z tohoto stavu deprivována. Na západním břehu Jordánu jsou i přes odpor mezinárodního společenství v čele s OSN nadále budovány a rozšiřovány tzv. izraelské osady, ve skutečnosti regulérní města s plnou infrastrukturou, a to na úkor většinového palestinského obyvatelstva a obě dvě etnika jsou oddělována zdí. Izrael také dál okupuje východní část Jeruzaléma, který Palestinci považují za své hlavní město. Stát Izrael desítky let beztrestně vraždí nevinné palestinské obyvatelstvo, především děti a ženy. 

Za tohoto stavu opět přilil, nyní již prezident Zeman, oleje do ohně, když na Dnech pro Izrael, které se konaly v Hradci Králové, prý navrhl přesunout českou ambasádu z izraelského Tel Avivu do Jeruzaléma. Podle reakce jeho okolí jde o další Zemanův návrh, který předem nekonzultoval s ministerstvem zahraničních věcí. Patrně šlo jen o to zalíbit se svým hostitelům, neboť Miloš Zeman krátce po svém výroku zamířil na oficiální návštěvu Státu dIzrael, kde se setká se svým protějškem Šimonem Perésem a premiérem Benjaminem Netanjahuem. Podle Palestinců však jeho výrok ničí mírový proces, v podobném duchu se vyjádřila i kancelář generálního tajemníka Ligy arabských států. Je tak bez diskuse, že se prezident Zeman zařadil ve vztahu ke Státu Izrael a palestinské problematice mezi nekritické stoupence jestřábího pojetí zahraniční politiky České republiky pod patronátem Bílého domu.

Ludvík Šulda, BBA, kandidát KSČM pro volby do PS PČR v Praze

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama