Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2013 18:33:15

Různá náboženství mohou žít poklidně vedle sebe

Různá náboženství mohou žít poklidně vedle sebe

Světovým i českým tiskem proběhla informace o syrském městě Jabrúd, které se vymyká okolnímu násilí. Žijí v něm poklidně vedle sebe muslimové a křesťané, nehledě na víru. Nejde však o žádnou zvláštní výjimku.

 Blízký východ je obecně domovem mnoha náboženství, ať už jde o Libanon či Izrael a Palestinu, a stoupenci těchto náboženství žili v míru vedle sebe po mnohá staletí. Například v Jeruzalémě mají svá nejsvětější místa různá náboženství od katolíků přes arménské křesťany až po muslimy.

Ani ve zbytku světa není takovou výjimkou, když v jedné zemi žijí různá náboženství pospolu, jako třeba v Indonésii, v níž je pět náboženství a jejich vzájemná tolerance dokonce zakotvena v ústavě, nebo v Mali, kde spolu žijí v jedné komunitě například animisté, křesťané i většinoví muslimové. Je o to smutnější, že do této tolerantní země byl importován ze severu kontinentu radikální islamismus.

Podle mého vznikají poslední dobou mezi jednotlivými náboženstvími konflikty především pod tlakem radikálního islámu. Důkazem může být i právě příklad ze zmíněného Jabrúdu, kde do mešity během modliteb vešli představitelé Al-Káidy a chtěli přítomným vykládat své pojetí islámu. K nástupu konfliktů přispělo i zbohatnutí Blízkého východu – domovem stoupenců konzervativního islámu je kromě jiných bohatá Saúdská Arábie.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku https://www.facebook.com/milansarapatka.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama