Doc. JUDr. Miroslav Němec, Ph.D.

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2013 2:05:22

Kam se poděla kvalita výrobků na našem trhu?

Kam se poděla kvalita výrobků na našem trhu?

V porevoluční době byl náš trh zaplaven spoustou výrobků, které zde před listopadem 1989 nebyly. Jaká je však jejich kvalita je na pováženou.

V porevoluční době byl náš trh zaplaven spoustou výrobků, které zde před listopadem 1989 nebyly.  Jaká je však jejich kvalita je na pováženou a 90 % z nich je třeba ohodnotit, jako nepoužitelné „krámy“, na kterých bohatnou zahraniční zločinecké řetězce, které pod garancí našeho státu okrádající naše spoluobčany a jen zaslepení tupci to nevidí, či vidět nechtějí. Na co však máme kontrolní orgány a celé kontrolní instituce?

Když jsem si v roce 1965 za první peníze vydělané na dvouměsíční brigádě místo dvouměsíčních prázdnin, a s významným přispěním rodičů, zakoupil první malý motocykl, dvousedadlový Pionýr JAWA 05, vyráběný tehdy v Povážských strojírnách na Slovensku, byl jsem v sedmém nebi. Na plnou nádrž jsem tehdy jezdil déle než měsíc, neboť spotřeba byla naprosto minimální a litr benzínu Speciál s olejem tehdy stál 1,70 Kč, takže jsem za 5,10 Kč měl plnou nádrž. Podotýkám, že tento malý motocykl jezdí dodnes, ač je to již celých 48 let a pokud snad nejde nastartovat na první „škrtnutí“, je třeba buď vyměnit svíčku, neboť dnešní svíčky již zdaleka nevydrží to, co vydržely ty „totalitní“ z n.p. Jiskra Tábor, vyčistit trysku karburátoru, která se občas zanese díky nevhodnému uzávěru víka nádrže ze silonu, a nebo, seřídit předstih, což tehdy uměl každý malý kluk od 10 let svého věku.

Dnes, v „demokratické kvalitě úplně všeho“ (jak tvrdí ti pravičáci, kteří národ to tohoto svrabu přivedli a dále naše slušné občany bezostyšně a beztrestně okrádají), se přidružuje i to, že je občas třeba z nádrže vyčerpat nekvalitní benzín načerpaný a řádně zaplacený u majitelů či pronajímatelů mnohých benzínových čerpadel, neboť je v řadě případů podvodně „pančován“ všemožnými “sajrajty“, aby pan majitel vydělal ještě více, než vydělá normálně – když nekrade. Jak říkají i někteří odborníci z Ústavu pro kontrolu paliv a maziv v Kolíně, náš „český benzín“ je dnes u nás již po třech týdnech naprosto nepoužitelný, což však nechápu nejen já (nejsem chemik jako pan Kalousek), ale nechápe to ani takový špičkový výrobce špičkových světových motocyklů a velmi kvalitních automobilů, jako je japonská Honda, která u svých stále špičkových výrobků prodávaných v České republice uvádí, že náš benzín je použitelný maximálně do tří týdnů od natankování. A já se ptám – je to vůbec normální? A dodávám – copak dělají naše kontrolní orgány? Kde máme seznam těch ničemů, kteří „pančují“ pohonné hmoty, aby více vydělali, a proč jim okamžitě po zjištění takového svinstva není odebrán živnostenský list, popř. koncese, na základě které oni takto zločinně podnikají a proč jim není uložena vysoká pokuta, která by jim odčerpala ty zločinné zisky?

Před časem si můj zeť zakoupil podobný malý motocykl zahraniční výroby, jehož značku raději nebudu uvádět, aby mne někdo zbytečně nežaloval, ale co do srovnání s mým malým motocyklem tento nový, a k nám dovážený „střep“ zakoupený za cenu kolem 30.000,-- Kč., jede poměrně dobře pouze po rovině (Jawu 05 ovšem zdaleka nedožene), ovšem při sebemenším stoupání ho musíte spíše tlačit a ač vypadá docela hezky, jeho použití v našich podmínkách je naprosto nemožné. A to bydlíme v Polabské rovině, nikoliv někde na horách, kde by tento „střep“ mohl jet pouze z kopce. Otázkou je, kdo schválil jeho prodej v České republice, kdo ho sem dováží a kdo ho tady drze prodává, když je to stroj u nás naprosto neupotřebitelný a kdo to někde „uplatil“? Všechny aktéry této „trapárny“ bych nechal okamžitě zavřít, protože pokud nevzali tučné úplatky, jsou naprosto nesvéprávní a patří do minimálně do blázince.

Obdobné je to i s několika dětskými kočárky zahraniční výroby (raději firmu nebudu uvádět), neboť typicky česká firma Liberta, která celá léta vyráběla kvalitní dětské kočárky, ale i jiná vozítka, včetně kvalitních jízdních kol, byla po převratu rozkradena, výroba zrušena a dělníci propuštěni, neboť tyto zahraniční kočárky v řadě případů neodpovídají nutnému stupni bezpečnosti. Řada z nich je vratkých, brzdy jsou neúčinné, místo ložisek kol jsou kolečka uložena pouze v umělohmotných či silonových pouzdrech, které po čase prasknou a kolečka za jízdy upadnou, páčky pro uchycení kokpitu kočárku jsou z umělé hmoty, po čase se „vyhřejí“ a prasknou, pružiny jsou z nekvalitního „čínského“ materiálu, který se časem „unaví“ a pružiny nepruží, atd., atd. Uvědomují si zločinci ve vedení takové firmy, která tyto kočárky dováží a prodává, že jsou to právě oni, kdo je plně odpovědný za veškeré úrazy dětí vzniklé pochybnou kvalitou těchto výrobků a že mohou být žalováni a odsouzeni?

Když jsem si před mnoha lety zakoupil za 210,-- Kčs vrtačku české výroby zn. Narex, kterou mám už déle než 30 let a která je stále plně funkční, viděl jsem jako její jedinou vadu v tom, že je příliš těžká a při práci ve výškách se „pronese“.  I když k jakékoliv reklamě přistupuji velmi opatrně, podlehl jsem krásnému designu známé německé značky, která přispěchala na trh s vrtačkou, která byla podstatně lehčí, měla přepínací „příklep“, dorazový kolík a podle prodejce v supermarketu další přednosti. Když jsem se tohoto prodejce ptal, jak je možné, že je ta vrtačka tak lehká a projevil jsem obavu, aby nebyly její „vnitřnosti“ místo z kvalitní oceli pouze z plastu, prodejce mi řekl, že takový výrobek by si nikdo nedovolil dát na trh a že je uvnitř použitý „kosmický“ materiál, který člověka přežije.  Ač jsem člověk velmi opatrný a říkal jsem mu, že kdyby tomu tak bylo, musela by stát tato vrtačka minimálně dvacetkrát kolik, vrtačku jsem zakoupil. Několik měsíců ležela vrtačka v domácí dílně, a když jsem ji nakonec použil na vrtání děr o průměru 10 mm na hmoždinky do panelu, již při vrtání třetího otvoru se z designově krásné vrtačky „začoudilo“ a já jsem ji musel urychleně vytáhnout ze zásuvky, aby nedošlo k požáru, možná i celého bytu. Šel jsem ji pochopitelně reklamovat do supermarketu OBI, kde jsem ji zakoupil, ale neuspěl jsem. Tamní prodejce mi tvrdil, že jsem si zakoupil vrtačku „hobby“, která není určená k vrtání děr do panelů, ale jen tak občas na provrtání některého otvoru do měkkého dřeva a naznačoval mi, že jsem si neměl kupovat vrtačku, byť německou, v ceně do 2.000,-- Kč, což je „naprostý šunt“, ale vrtačku od 6.000,-- Kč výše, což je již kvalita  „profi“.

Obdobně jsem si zakoupil i aku-šroubovák špičkové německé firmy s nabíječkou, který přestal fungovat ihned po uplynutí záruční doby a když jsem ho reklamoval s tím, že baterie, u nichž bylo proklamováno, že snesou minimálně  22.000 nabití, nelze dobít, byl jsem poslán k jakési firmě na Praze 4, která údajně zajišťuje odborný servis. Když jsem tuto firmu vyhledal a předložil jim aku-vrták k opravě, bylo mi sděleno, že to je neopravitelná závada, tyto akumulátory již nelze sehnat, a že oni už onomu super-marketu vypověděli smlouvu. Dotažení pěti vrutů mne tedy, díky kvalitě dovážené firmou OBI do České republiky, stála 2250,-- Kč., což by si neúčtovala ani firma zaměstnávající zločince z povolání.

Nedávno mne navštívil kolega, zapálený myslivec, který měl celá léta kvalitní český dalekohled vyrobený v Meoptě Přerov, ale podlehl poutavé reklamě jisté, údajně americké firmy, která nabízí lehké pozorovací dalekohledy a jeden takový dalekohled si za nemalou částku zakoupil. Design špičkový, ale praktická použitelnost - nula. Když kolega asi třikrát otřel orosení čoček, viděl v dalekohledu pouze jakousi mlhu a obraz se nadal žádným způsobem zaostřit. Pak jsme společně zjistili, že tento americký „šunt“ je vyráběn v Číně a že místo kvalitních optických skel, které by v dalekohledu této třídy být měly, je dalekohled osazen jakými-si plastovými čočkami, které po několika dnech praktického použití „nevidí“. Je třeba uvést, že dovozce těchto „šuntů“ to moc dobře ví, ale jen tak dělá, že to nevěděl, ani nemohl předpokládat, aby nemusel vracet peníze či aby se neocitl před soudem. A  náš zákazník – ten v dobré víře platí a oklamán se nikdy svého práva nedomůže. Bohužel.

Další můj kolega si za nemalé peníze zakoupil stojanovou vrtačku, která po několika měsících přestala fungovat, výměny, ani vrácení peněz se od super-marketu nedočkal. Bylo mu sděleno, že ji použil v rozporu s jejím určením. Tečka. Dovolání nikde. Jeho známý si zakoupil malý soustruh s tím, že bude vyrábět ozdobné dřevěné doplňky do domácnosti – svícny, nohy ke konferenčním stolkům, apod. Po několika dnech přestal soustruh pracovat, převodová kola začala skřípat, přeskakovala přes zuby, apod., takže byl soustruh reklamován. Jaké však bylo překvapení majitele, když mu bylo sděleno, že si závadu způsobil sám, neboť „zatěžoval“ soustruh nebývalým „způsobem“ a proto závadu nelze uznat. Soustruh tedy odvezl zpět domů, do dílny, rozmontoval ho a zjistil, že veškerá převodová kola jsou, nikoliv z oceli, jak by tomu mělo být, ale ze silonu, který se samozřejmě velmi brzy opotřebuje a výrobek, byť drahý, je nefunkční.

Co na to, vy polistopadoví pravicoví reformátoři, kteří jste tady zlikvidovali veškerý kvalitní český průmysl, zničili jste kvalitní české výrobky, propustili jste české odborníky, techniky i dělníky, z práce a dali jste zelenou dovozu nekvalitních „šuntů“ všeho druhu? Neměli byste být vy sami odsouzeni? A vy ještě máte tu drzost dnes znovu kandidovat do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a tvrdit, že místo „bojovného orla“ máte již ve znaku jen „polochcíplé ODS-ácké kuře“, které údajně představuje slušnou českou pravici?

Český občan a volič, byť unaven vašimi kecy, není úplný idiot, jak si myslíte. A výsledky voleb uvidíte brzy.

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Stínový ministr vnitra za LEV 21

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama