Mgr. Ivan Cinka

Středočeský zastupitel
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2013 11:58:09

Ceny u nás rostou pomalu?

Ceny u nás rostou pomalu?

Inflace je podle statistiků nízká, ale odpovídá to zkušenostem spotřebitelů?

Spotřebitelské ceny stouply v září podle čerstvých údajů Českého statistického úřadu proti stejnému měsíci před rokem jen o jedno procento. To zní jako dobrá zpráva, takto růst cen vypadá skutečně jako minimální. V průběhu ekonomické krize nás také nejeden analytik postrašil deflací, tedy poklesem cen, který sice může zbrzdit ekonomiku, neznamená to ale nutně, že ji musí dostat do recese - k tomu přispívá i řada dalších faktorů spojená například s hospodářskou politikou státu. Strašili nás vlastně Japonskem, kde se vyrovnávají s deflací zhruba dvě desetiletí…

Ale ono je to s tou nízkou inflací u nás ještě trochu jinak. Rychleji než činí průměr, totiž zdražují především věci základní potřeby. Potraviny, bydlení, zdravotnictví. Například ceny brambor šly oproti září minulého roku nahoru o 62,9 procenta, mouky o 15,2 procenta mléka o 14,4 procenta, másla o 21,9, sýrů o 9,6 procenta, vepřového masa o 5,6 a ovoce o pět procent. Vodné vzrostlo o 6,6 procenta, stočné o 7,1 procenta, čisté nájemné o 2,2 procenta (ovšem po nedávném prudkém, i 30procentním zvýšení spojeném s deregulací), ceny elektřiny se zvýšily o 3,3 procenta, tepla a teplé vody o 3,9 procenta. Jen ceny plynu byly meziročně nižší o 6,9 %. Služby zdravotnictví včetně léků pak zdražily o 4,3 procenta.

U velké většiny lidí, zejména těch s podprůměrnými příjmy a důchodců, přitom zabírá například bydlení mnohem více z jejich výdajů než průměrnou zhruba čtvrtinu, jak ji uvádí ČSÚ. I koupě potravin či léčení jim ukousne mnohem větší díl, než uvádí průměr. Mnoha domácnostem prakticky už na další výdaje nezbývá. Takže nás nestrašte deflací, většině z nás opravdu nehrozí.

A jaká potom má být u nás domácí spotřeba, která se z poloviny podílí na tvorbě hrubého domácího produktu? Zvláště když k tomu připočteme dlouhodobě vysokou nezaměstnanost a velmi nízký růst nominálních mezd, který letos nevyrovná ani tu průměrnou, tedy nízkou inflaci, takže reálně mzdy v tomto roce dokonce klesají. Pro onu většinu lidí, která se nachází pod příjmovým průměrem, to znamená velkou díru do soukromých rozpočtů.

Nevyplatí se tedy v tomto světle začít skutečně něco dělat pro konkurenceschopnost našeho zemědělství a potravinářství nebo pro podporu bydlení, zejména sociálního? A samozřejmě také pro spravedlivější rozdělování bohatství této země?

Ivan CINKA

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama