Mgr. Hynek Fajmon

  • ODS
  • Lysá nad Labem
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2013 10:54:52

Máte půdu? Zvyšte nájemné

Máte půdu? Zvyšte nájemné

Před několika dny oznámilo ministerstvo zemědělství, že dotace na hektar zemědělské půdy bude činit v letošním roce 6060kč. Jedná se o historicky nejvyšší dotaci na hektar, která byla kdy u nás vyplacena.

Jedná se o přímý důsledek toho, že v letošním roce definitivně skončila dotační diskriminace českých zemědělců v rámci EU. Dotace letos zkrátka definitivně dorostla do výše běžné v západní Evropě. Od příštího roku už si zemědělci u nás nebudou moci na tuto diskriminaci stěžovat. Hospodařit se bude v celé EU podle jednotných pravidel. Co to znamená pro české zemědělství a pro majitele půdy?

Celkový objem základní dotace na plochu u nás letos bude činit ccca 21 mld Kč. To je o cca 2 mld kč více než loni. Pro zemědělství a venkov je to určitě dobrá zpráva. Agrární sektor přestane ztrácet konkurenceschopnost a bude moci jako již několik let investovat do kvalitnějšího strojního vybavení i do dalších nových technologií. Dobrá zpráva je to ale také pro majitele zemědělské půdy. I ti by měli ze svých pozemků získávat větší výnos. Doba, kdy o zemědělskou půdu nebyl žádný zájem, je už řadu let minulostí. Nyní se hospodáři o dobře dotovanou půdu zajímají čím dál více. Cena půdy proto logicky roste a rostou také nájmy.

Jak vyplývá z mezinárodních srovnání, je zemědělská půda stále hodně levná. Zvláště v západní Evropě je cena půdy často i několikanásobně vyšší než u nás. Ceští majitelé by se tedy neměli zdráhat a měli by si za půdu říci více než dnes. Právě nyní po žních je na to nejlepší doba, protože nyní zpravidla končí nájemní období nebo je ve smlouvách zakotvena možnost je vypovídat. Každý majitel by to měl opravdu důkladně zvážit. Zvýšení dotace je dobrým důvodem říci si také o vyšší nájem.

Zvážit by to měly všechny kategorie vlastníků počínaje starosty měst a obcí, přes farnosti až po jednotlivé větší i drobné soukromé víastníky. Průměrný nájem za hektar je nyní u nás kolem 1500kč za hektar. Je to ale férový nájem, když samotná dotace je 4 krát vyšší? Myslím si, že nikoliv. Zkrátka majitelé by si měli říci o víc. Cím dříve se rozhýbe, nyní značně zamrzlý, trh s půdou, tím lépe. A nebojte se, že váš nájemce nebude chtít o zvyýšení nájmu slyšet. Není totož žádný problém půdu pronajmout někomu jinému. Zájemců o dotovanou půdu je dost. Takže vzkaz na český venkov zní: Máte půdu, zvyšte nájem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama