Doc. JUDr. Miroslav Němec, Ph.D.

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.10.2013 14:29:16

Rocková skupina OLYMPIC je stále vynikající

Rocková skupina OLYMPIC je stále vynikající

Rocková skupina Petra Jandy – OLYMPIC – která v tomto roce slaví již padesát let své existence je stále vynikající. Včera, v rámci svého turné „Modrá pyramida tour – Olympic 50“, navštívila středočeský Kolín.

V kolínském divadle, zaplněném do posledního místečka, Olympic opět zářil. Ve vynikající formě je stále i frontman kapely – český rockový zpěvák, kytarista a úspěšný skladatel – již jednasedmdesátiletý Petr Janda, který dvouhodinový koncert odehrál a odzpíval bez jakékoliv přestávky a jeho mladistvé pohyby na jevišti nasvědčují, že tomu tak bude ještě dlouho.

Petr Janda sám celý koncert provázel stručným vzpomínkovým slovem na uplynulých padesát let úspěšné činnosti kapely, takřka na každou skladbu používal jinou kytaru a publikum bylo naprosto nadšené a dlouhotrvajícím potleskem - ve stoje - si vyžádalo opakované „přídavky“. Musím říci, že mne koncert velmi zahřál na duši, byť po poměrně dlouhé době, od rovněž vynikajícího koncertu hlasově výjimečného zpěváka Petra Spáleného, který koncertoval v Kolíně více než před rokem.

Většinou nepíši o kultuře, protože v posledních letech je citelně znát její celkový úpadek, od nedostatku financí, přes politizaci záležitostí, které by být politizovány neměly, špatným výběrem představitelů kulturní fronty, od ministrů po ředitele divadel a galerií, a také proto, že řada, i v minulém období privilegovaných, herců se se změnou režimu otočila o 180 stupňů, a aby si zachovali místa v souborech a přízeň obecenstva, ten minulý režim jen zesměšňují a pomlouvají. Tak však jednají pouze „chameleoni“ a „podvraťáci“, nikoliv skuteční umělci a čestní lidé.

Petr Janda, ač byl vždy k minulému režimu, jako známý rocker většinou v opozici, však zůstal svůj i po politickém převratu, nikdy se neuchýlil k nechutným pomluvám, ani k zesměšňování tehdejších politiků na veřejnosti, ač by si to někteří i zasloužili, a vždy dělal pouze svoje „kvalitní řemeslo“, svoji vynikající muziku. A za to mu patří velký dík nejen všech jeho fanoušků, kteří mu jistě přejí ještě mnoho úspěšných aktivních let, ale také uvedení do síně rockové slávy na mezinárodní úrovni, kam rozhodně a zcela zaslouženě Petr Janda patří.

Osobně si myslím, že by vůbec nebylo od věci, aby Petru Jandovi za jeho celoživotní práci – za jeho úspěšnou padesátiletou činnost v oblasti kultury - bylo u příležitosti nejbližšího státního svátku – 28. října 2013, který slavíme jako „Den vzniku samostatného Československého státu“, uděleno - vysoké státní vyznamenání. A pokud to doposud nikdo nenavrhl, činím tak nyní já osobně, neboť takto výjimečně nadaných umělců nemá Česká republika mnoho.

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Stínový ministr vnitra za LEV 21

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama